Regija
OPG VRT “MALA VIDRICA” JASNE PICEK

Osvaja kombinacijom voća i ljekovitog bilja
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Džemovi, kompoti i sirupi proizvedeni su ručno, po starinskoj recepturi, bez kemije, zadržali su hranjivost, okuse i mirise
ŽUPANJA

U sve većoj konkurenciji bogate ponude proizvođača raznih domaćih proizvoda, neumorna Jasna Picek iz Posavskih Podgajaca, vlasnica OPG-a Picek VRT "Mala vidrica", za svoje mjesto na tržištu bori se inovativnim i originalnim proizvodima, neobičnim kombinacijama voća i ljekovitoga bilja koje radi prema srednjovjekovnoj recepturi, neke i prema receptima svete Hildegarde iz 12. stoljeća.

Ekološkom proizvodnjom počela se baviti 2010. nakon povratka iz Njemačke u rodno selo. Na površini od pola hektara uzgaja stare i inovativne vrste voća - zerdelije, grožđe mirisavku, šljive bjelice, planike, jabuke petrovače, žute i bijele jagode, razne vrste ribizla, ogrozda, trešnje, višnje, dunje, bademe, lješnjake, orahe, kestene… Pod voćkama su grmovi, a među njima lavanda, matičnjak i drugo ljekovito bilje. U vrtu su i razne vrste kupina, malina i aronije. Ondje baš ništa nije prskano jer u pripremi džemova, kompota i sirupa "ne želi kemiju".

Neprskano, s malo šećera
Proizvodnja počinje u lipnju i traje sve do kraja listopada, a ove je godine raznoraznim kombinacijama Jasna napunila 5000 teglica i boca. Svakoga dana ubere oniliko koliko će toga dana preraditi, i upravo je to, napominje, prednost vrta. Proizvela bi još i više da nije bilo olujnoga nevremena koje je početkom srpnja poharalo Posavske Podgajce i uništilo joj dobar dio uroda. Dok traje sezona, posla je, kaže, preko glave. Treba sve pobrati i preraditi na zdrav način, što zahtijeva i truda i vremena, a potom treba pronaći kupce. Svi su proizvodi od neprskanog i netretiranog voća, bez konzervansa, i sa samo 10 do 30 posto šećera. Samo su tri minute kuhani jer Jasna želi sačuvati bogat miris i okus bilja i voća. Sve je ručno rađeno i domaće.

- Dugo sam eksperimentirala i tražila način da proizvodi budu što zdraviji i kvalitetniji, da koristim što manje šećera, a više voća. Našla sam i način kako mogu raditi sirupe na hladno s 10 posto šećera, da voće i bilje ostanu "živi" i da su korice također unutra. Sve pokušavam raditi tako da sastojke u najkraćoj mogućoj mjeri izlažem visokoj temperaturi, bitno mi je sačuvati svježinu i hranjivost proizvoda. Sve što nudim kupcima i što mi je na stolu u biti je živa prehrana - ustvrdila je. Prilagođava se zahtjevima kupaca pa je počela proizvoditi i veganske džemove.

- Izbacila sam želatinu, koja je proizvod životinjskog podrijetla i ubacila zdravi sastojak agar agar, kao vegansku zamjenu. Agar agar je odličan zgušnjivač bez okusa, mirisa i boje i pogodan je za zgušnjavanje, sadrži i puno željeza i nema efekt konzerviranja - pojašnjava Jasna.

Trobojni ajvar
Ove je godine pravila i med od maslačka, koji je također privukao vegane. Sada je aktivna na sajmovima gdje prezentira ono što je proizvela i pokušava se izboriti za svoje mjesto pod suncem. Jedan od njenih aduta je i "Mirabella", džem od kupina, šljiva bjelica i petrovačke jabuke (s koricom). Proteklog je vikenda sudjelovala na Sajmu hrane i zdravog življenja na Zagrebačkom velesajmu. Redovito izlaže na Sajmu zdravlja i dobre vibre "Zeleni Kastav". Ondje je već osvojila kupce koji žele jesti isključivo ekološko, zdravo i domaće, baš onako kako to priprema Jasna, i oni koji su jednom kupili njene proizvode, ponovno se vraćaju.

Velik interes redovito iskazuju za miješani džem od jabuke petrovke i ribizla te kombinaciju bazge, matičnjaka i jabučne mente. Ove se godine prvi put upustila i u proizvodnju zimnice, a njezin je trobojni ajvar složen u teglicu vrlo tražen, također je kuhan samo tri minute. Nudi i kisele tikvice i sataraš u teglici.

- Kupci me u našem kraju još nisu dovoljno prepoznali i sve nas proizvođače nekako svrstavaju u isti koš. Moram se još više truditi i poraditi na promociji i kupcima pokazati da su moji domaći proizvodi ipak nešto drukčiji i specifični po samom načinu pripreme, sastojcima i bogatstvu zadržanih mirisa i okusa - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
U 2020. NA REDU TRANTINČICA I KOPRIVA
Jasna svoje proizvode izlaže i na Adventu u Županji. Na štandu na gradskome trgu, uz džemove, kompote i sirupe, u ponudi će biti i ocat od kupine i lavande, vrhunski specijalitet pripremljen prema receptu svete Hildegarde, te čajevi. A posjetitelji će i ove godine uoči Božića moći uživati u njenim slasnim ušećerenim pečenim bademima. Priprema ih svakoga dana prije odlaska na sajam jer ih želi kupcima ponuditi potpuno svježe. U 2020. pozabavit će se, otkriva nam, receptima od koprive i trantinčice koja također ima brojna ljekovita svojstva.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike