Regija
OD 2011. ORALNO IH CIJEPE BACANJEM MAMACA IZ ZRAKOPLOVA

Lisice viđene i u Vinkovcima, ali veterinari tvrde da nema opasnosti, sve su cijepljene
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
VINKOVCI

Nedavno smo pisali kako se građani Otoka žale kako im lisice i čagljevi dolaze u dvorišta, čak i u ona u središtu grada, odnose perad, a postoji i strah da bi lisice, ako su zaražene bjesnoćom, mogle donijeti kakvu zarazu. No veterinari kažu kako strahu nema mjesta jer su lisice cijepljene. Naime, nakon nekoliko desetljeća, u posljednje četiri godine na području cijele Hrvatske nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnoće, što znači da je ta bolest iskorijenjena, no pojavio se drugi, jednako ozbiljan problem – prekomjerno razmnožavanje lisica, kojih je više nego ikada prije.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane sustavno od 2011. provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. Važnost provedbe ove mjere prepoznat je na razini EU-a, koji kontinuirano odobrava hrvatske programe oralne vakcinacije lisica, a čime su ostvareni svi preduvjeti za sufinanciranje ovih akcija, kažu veterinari i podsjećaju kako 75 posto troškova podmiruje EU, a 25 posto podmiruje se iz državnog proračuna. U Hrvatskoj se mamci polažu s pomoću zrakoplova, koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se akcijom osigurava cijepljenje pomlatka. Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u cijelosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Lisica, koje sve češće u potrazi za hranom šeću i vinkovačkim ulicama, pa je nedavno uočena i snimljena u Lenijama kod Poljoprivredne škole, ne treba se bojati. Veterinar iz Veterinarske stanice Vinkovci Dražen Oreški poručuje Vinkovčanima kako se ne moraju bojati lisica koje zateknu u blizini svojih kuća ili u dvorištima.

- U pravilu tu životinju, koja je naš okoliš prihvatila kao svoj životni okoliš, ne treba dirati. Treba ih pustiti da se same od sebe maknu, osim ako zamijetimo da je životinja bolesna ili kada pronađemo leš, onda treba nazvati nadležne službe. Ako se pojave neki ozbiljniji čopori u našem okolišu, možemo imati problema jer će napadati manje domaće životinje - upozorava Oreški dodajući kako su se, prema informacijama od lovaca, lisice počele razmnožavati.

Ako građani primijete ili otkriju lisicu u dvorištu, neka nazovu Upravni odjel komunalnog gospodarstva i uređenja Grada Vinkovaca i njihovi će djelatnici riješiti problem odvođenjem lisice u njezino prirodno stanište. M.Flego
U naseljenim mjestima nije dozvoljeno pucanje iz vatrenog oružja, pa tako ni lov lisica koje priđu kućama
Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike