Regija
PRIDRŽAVAJU SE NAPUTAKA

Trihinele dugo nema, mjere protiv kuge na razini
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Većina gospodarstava poslušala naputke struke i biosigurnose mjere podignula jako visoko
BELI MANASTIR

Kada su u travnju ove godine djelatnici belomanastirske Veterinarske stanice obavili pregled gospodarstava na području Baranje (bez općina Bilje i Jagodnjak), utvrđeno je da njih približno 600 ne udovoljavaju osnovnim bio sigurnosnim mjerama koje su, zbog pojave afričke svinjske kuge u susjednim državama, podignute na višu razinu.


No, kako ističe Vinko Benić, direktor Veterinarske stanice Beli Manastir, nakon što su svima poslani dopisi, uz objašnjenja što i kako treba učiniti u cilju sprječavanja eventualne zaraze ovom opakom životinjskom bolešću, velika većina Baranjaca (bar onih pod ingerencijom belomanastirske Veterinarske stanice) postupila je po naputcima te poboljšala osnovne bio sigurnosne mjere. Drugim riječima, između ostaloga, postavili su sigurnosnu barijeru, nabavili obuću i odjeću koja se koristi isključivo onda kada su u ‘‘bliskom kontaktu‘‘ sa svinjcima.


- Svi oni koji su to učinili i pozvali nas na ponovni pregled nisu u obvezi, primjerice, pozvati nas na pregled životinja 72 sata uoči planiranog kolinja. A tih mjera počelo se pridržavati više od 90 posto gospodarstava - priča Benić, dodajući kako su od početka sezone kolinja do jučerašnjeg dana obavili samo pet naknadnih pregleda životinja u gospodarstvima koja se ne pridržavaju naputaka, što je kap u moru od ukupnog broja onih koji organiziraju svinjokolje za vlastite potrebe. Benić podsjeća kako dio bio sigurnosnih mjera nije nikakva novost, osim onih najnovijih koja, unatoč predrasudama, ne iziskuju neka specijalna financijska izdvajanja. Dodaje kako je Hrvatska, što se članica EU-a tiče, među rijetkima, ako ne i jedina država u kojoj se još uvijek može obavljati kolinje na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe.


- Mađarska, primjerice, ovu vrstu kolinja više gotovo da i ne pozna. Stoga ne treba čuditi da smo svojevrsna barijera sprječavanja eventualnog širenja afričke svinjske kuge, premda je ona već zabilježena u državama članicama EU-a, pa zato i sigurnosne mjere moraju biti na višoj razini. To je dobro ne samo za ostale članice EU-a, nego i za pojedinačna obiteljska gospodarstva. Jer, u slučaju pojave afričke svinjske kuge na našim prostorima, oni koji se ne pridržavaju mjera neće biti obeštećeni, a upitno je hoće li u vlastitom domaćinstvu iduće godine moći organizirati kolinje - objašnjava Benić.
Za sada afrička svinjska kuga nije dijagnosticirana u Hrvatskoj, što ne znači da je već iduće godine neće biti. Prije svega kod divljači.


Ivica Getto
mjere

pridržava ih

se 90 posto korisnika
OBAVILI DO SADA OKO 2000 PREGLEDA
Od početka sezone svinjokolja, Veterinarska stanica Beli Manastir obavila je približno 2000 trihineloskopskih pregleda, od čega 1050 u belomanastirskoj ambulanti. Benić tvrdi kako je riječ o brojci samo nešto većoj od prošlogodišnje sezone svinjokolja. ‘‘Navala‘‘ se, kaže, očekuje do Božića, nakon čega će intezitet svinjokolja biti manji, kao što se događa već niz godina. ‘‘Trihinela na području Baranje nije dijagnosticirana već četiri godine. Tada je dijagnosticirana na uzorku divlje svinje ulovljene na području Tikveša, dok su posljednji pozitivni uzorci domaćih svinja, njih četiri, evidentirani prije šest godina‘‘, tvrdi Benić, dodajući kako izostanak trihineloze objašnjava dobro provedenim deratizacijama.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike