Svijet
IZBORI ĆE ODLUČITI SMJER U KOJEM ĆE BRITANIJA KRENUTI

Britanci odlučuju u četvrtak između Johnsona i Corbyna
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Očekuje se da će oko 30 milijuna od 66 milijuna Britanaca u četvrtak izići na parlamentarne izbore u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3322 kandidata natječu za zastupničko mjesto. Oko 50 tisuća biračkih mjesta bit će otvoreno od 7 do 22 sata.


Prema britanskom većinskom izbornom sustavu, osoba koja u jednom krugu osvoji najviše glasova u izbornoj jedinici postaje njezin predstavnik u parlamentu. To u praksi znači da se zastupnikom ponekad može postati i s tridesetak posto glasova. Kandidati moraju dati polog od 500 funti koje mogu ‘zaboraviti‘ ako ne osvoje pet posto glasova. U Engleskoj su 533 izborne jedinice, 59 ih je u Škotskoj, 40 u Walesu i 18 u Sjevernoj Irskoj. Geografske veličine jedinica jako variraju ovisno o tome jesu li u urbanom ili ruralnom području, ali u prosjeku obuhvaćaju 70 tisuća stanovnika. Na prošlim izborima 2017. pravo glasa imalo je 47 milijuna ljudi, a odazvalo ih se 32 milijuna ili 69 posto. Za raspisivanje prijevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.


Mučne rasprave oko Brexita produbile su političke podjele u Britaniji u posljednje tri godine. Uoči prijevremenih izbora u četvrtak, mnogi birači nezadovoljni su svojim političkim liderima i nesigurni komu dati glas. Molly Bennett (86) dobro oslikava raspoloženje mnogih birača uoči izbora za koje bi vjerojatno većina njih najradije da ih nema. Bennett, iz južnog grada Southamptona, kaže da ne može glasati za "crvenog" Jeremyja Corbyna, ljevičara koji predvodi oporbenu Laburističku stranku.


"Inače glasam za konzervativce, ali ne mogu podnijeti onog klauna", kazala je misleći na vođu stranke i vlade Borisa Johnsona.


"A ne mogu zamisliti nikoga trećeg za koga bih glasala", dodaje. Sve je više birača i političkih komentatora, uključujući Johnsonove i Corbynove kritičare u vlastitim strankama, koji govore slično. "Šteta što obje strane ne mogu izgubiti izbore", kaže Chris Patten, nekadašnji čelnik konzervativaca i posljednji britanski upravitelj Hong Konga.


Johnson je konzervativce pretvorio u "usku, gotovo sektašku englesku nacionalističku stranku", nastavio je Patten, sada zastupnik u gornjem domu parlamenta. On ne misli ništa bolje o vođi oporbe.
"Ne mislim da je Corbyn loš čovjek, ali je beznadan. Njegova socijalistička ekonomska politika bila bi prava katastrofa", tvrdi. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana