Novosti
SDP UPOZORIO

Izraz mržnje u Budimcima
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
U noći s 18. na 19. studenoga, kada je Hrvatska odavala počast stradanju Vukovara, za sada još uvijek nepoznati počinitelj(i) grafitima je ispisao ustaško znakovlje po obiteljskoj kući pripadnika srpske nacionalne manjine u Budimcima u općini Podgorač. Kako su za ovo saznali tek prošlog tjedna - u ponedjeljak su na konferencija za novinare, održanoj u Osijeku, reagirali Domagoj Hajduković, predsjednik županijskoga SDP-a, i Samir Haj Barakat, predsjednik našičke organizacije SDP-a. Obojica osuđuju ovakav "sramotni govor mržnje", a Barakat upozorava kako ovo nije prvi incident, ali je prvi u kojem se krenulo na nečiju kuću.

- Iz razgovora s mještanima saznajemo kako je riječ o kući pripadnika srpske nacionalne manjine koji su ovdje bili tijekom Domovinskog rata te primili hrvatske prognanike iz BiH koji su morali napustiti svoj dom zbog velikosrpske agresije - upozorio je Barakat, uz sumnju kako su ovo (ipak) činili maloljetnici. Ali ne poziva da ih se kazni, nego educira.

- Možda je red da počnemo s pravom edukacijom, da se tom maloljetniku postavi pitanje zbog čega želi Hrvatsku bez Istre, bez Dalmacije i otoka. Zbog čega želi Hrvatsku koja nije temeljena na slobodi i principima Europske unije i svakog slobodnog zapadnog svijeta, nego temeljena na diskriminaciji, rasnim i nacizakonima - upozorio je Barakat, te dodao kako su slike o ovome krenule i izvan Hrvatske.

Hajduković je rekao da je taj izgred "rezultat ignorniranja naciekstremističkih ideja, širenja netolerancije i mržnje te politike nečinjenja", na što je osječko-baranjski SDP više puta upozoravao.

- Nažalost, znamo da se HDZ kao stranka koja vlada županijom neće nedvosmisleno ograditi od ovoga, što je župan Anušić već pokazao u slučaju Marjančaca (oštećeni grobovi, nap.a.). No, takvo ponašanje župana ne treba čuditi, važnija mu je kampanja predsjednice koja isto tako koketira s ustaštvom i fašizmom svaki put kada ode iz Hrvatske - upozorio je Hajduković. D.Kuštro
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

DAMIR ŠKARO

Potvrda presude

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta