Novosti
DESETA SJEDNICA SAVJETA U VUKOVARU

Premijer: Provedba Projekta Slavonija, Baranja i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija
Objavljeno 10. prosinca, 2019.
Dosad ugovoreno 11,34 milijarde kuna, što je 60,64 posto od predviđenih sredstava

Deseta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, održana je u ponedjeljak u Vukovaru, u dvorcu Eltz. Premijer je uvodno istaknuo kako je do 30. studenoga, u sklopu Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem ugovoreno 11,34 milijarde kuna, što je 60,46 posto od ukupno predviđenih 18,75 milijardi kuna za pet slavonskih županija, dok je u istom razdoblju isplaćeno 4,5 milijardi kuna, odnosno 24 posto nepovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos.



Ostanak na istoku

Plenković je podsjetio i da su sjednice Savjeta, od njegova osnivanja 8. ožujka 2017. godine, dosad održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici. Simbolično, deseta sjednica je u Vukovaru kao simbolu Domovinskog rata i hrvatske slobode. Premijer je naveo i kako je Vlada, poštujući status Vukovara, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, kao i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar, bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica, podsjetivši i na ranije usvojeni Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, pri čemu je 18. studenoga proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


- Također, u intenzivnim smo kontaktima s Europskom komisijom oko zakona o razvoju grada Vukovara koji treba dobiti pozitivne ocjene Komisije zbog sustava dopuštenih državnih potpora. Mislim da smo napravili dobar napredak za vrijeme Junckerove komisije, ali i sada i u novoj Komisiji moramo postići isti stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veće gospodarske perspektive ulaganja u Vukovar i poseban status tog grada - kazao je Plenković u Vukovaru.


Kako je rečeno na sjednici, u program ruralnog razvoja uloženo je pet milijardi kuna. Dodatno je uloženo više od 184 milijuna kuna nacionalnih sredstava za sufinanciranje postojećih EU projekata, a sredstva su, između ostaloga, uložena u 20 bolnica i 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu, 37 projekata kulturne i prirodne baštine. Vrijednost razvojnih sporazuma u ovome trenutku iznosi milijardu kuna.


- U okviru integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, primjerice Osijek i Slavonski Brod, dosad je ugovoreno 187,3 milijuna kuna, isplaćeno je 10,5 milijuna kuna od alokacije od 421 milijun. Nastavljamo s pozivima i do početka 2020. godine bit će raspisano još sedam poziva ukupne vrijednosti 77 milijuna kuna - rekao je Andrej Plenković, i zaključio kako navedena postignuća govore da je bilo ispravno napraviti Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a zbog razvoja istoka Hrvatske. Inače, Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem jest savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kojim je osigurano 18,75 milijardi kuna iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.


Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je značaj poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije. Zadovoljan je, kako je rekao, dijelom ostvarenih projekata, no ne i stanjem u željezničkom prometu na koridoru X od Zagreba do Vinkovaca. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je Vladi RH "na svim ostvarenim dobrim projektima, a bilo ih je mnogo", napomenuvši kako se ne smije odustati od daljnje provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, nego treba "pojačati tempo" kako bi se što brže nadoknadilo zaostajanje Vukovara i Slavonije koji trebaju postati razvijeni i "lokomotiva" za druge krajeve Hrvatske.
Napori za Vukovar

Uz predsjednika Vlade, u Vukovaru bili su i ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji su podnijeli izvješća.


U izjavi novinarima nakon sjednice premijer je kazao kako je provedba Projekta Slavonija, Baranja i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija.


- Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi EU-a, na temelju teritorijalne strategije, omogućimo još konkretnije operativne programe kako bismo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna financijska injekcija, dodatni investicijski zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije, zbog ostanka naših ljudi u Slavoniji, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama - rekao je. Upitan za sastanak s gradonačelnikom Penavom, naveo je da su razgovarali o cjelokupnim naporima Vlade usmjerenim na razvoj Vukovara.


- Što se tiče pitanja ratnog zločina, dotakli smo ih se vrlo kratko. Ponovili smo da su, kada je riječ o mandatu ove Vlade, nadležna tijela policije i državnog odvjetništva učinila više nego godinama prije - rekao je Plenković.


Ministar Pavić novinarima je rekao kako se od ugovorenih 11,3 milijarde kuna, 2,8 milijardi kuna odnosi na projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a na sam Vukovar nešto više od milijardu kuna. Kako je naveo, hrvatsko predsjedanje EU-om vjerojatno će se zatvoriti donošenjem proračuna EU-a za iduće sedmogodišnje razdoblje "teškog" više od tisuću milijardi eura.
- Unutar toga želimo da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima istaknuto područje, a podloga za to je izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo upravo lansirali - rekao je Pavić. Među zaključcima 10. sjednice Savjeta je i izrada te strategije u suradnji sa Svjetskom bankom u okviru razvojnog sporazuma.



Nakon sjednice Savjeta uručena su 22 ugovora i devet odluka ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna, od čega je 480 milijuna kuna namijenjeno upravo za područje Slavonije, Baranje i Srijema.


Sanja Butigan
planovi
PREMIJER: ŽELIMO SLAVONIJU UČINITI JOŠ BOLJOM
Ivan Penava

gradonačelnik Vukovara

Ne smije se odustati od daljnje provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, nego treba i pojačati tempo kako bi se što brže nadoknadilo zaostajanje Vukovara i Slavonije koji trebaju postati razvijeni i "lokomotiva" za druge krajeve Hrvatske.