Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 21 OSOBE

Od Osijeka do Dubrovnika godinu i pol dana prodavali drogu - osvježivače zraka
Objavljeno 8. prosinca, 2019.
OSIJEK - Zbog prodaje droge u "osvježivačima prostora", protiv 21 osobe u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podignuta je optužnica. Na popisu su osobe iz Osijeka, Bilja, Višnjevca, Šibenika, Bilica, Pule, Peteranca, Zagreba, Dubrovnik-Mokošice, Milanovca kod Virovitice, i Klokočevca kod Bjelovara. Na popisu optuženih, kao posrednici u prodaji droge, također su i sve trgovkinje koje su "osvježivače zraka" prodavale u raznim trgovinama. Sve se odvijalo od 1. siječnja 2018. do 14. svibnja ove godine. Drogu je dostavljala Elizabeta O. iz Šibenika, posredovanjem svojih djelatnica. Drogu su prodavali za 75 do 120 kuna za gram.
Osječani Ivana A. i Željko K. optužnicom se terete da su organizirali mrežu posrednika putem osječkog trgovačkog društva čija je direktorica Ivana. U više navrata kupovali su sintetske kanabinoide od Elizabete O. iz Šibenika, uz posredovanje dviju djelatnica iz šibenske tvrtke. Potom je Ivana A. kanabinoide predavala Željku K. koji ih je vagao i miješao s drugim biljnim materijalima te pakirao u vrećice od grama na koje je Ivana lijepila nazive "Blow" i "Bling", kao i deklaraciju tvrtke iz Šibenika. Tako upakiranu drogu Ivana A. i Željko K. prodavali su osobno krajnjim kupcima, ili putem svojih posrednika, odnosno trgovaca, tako što su ih prodavali u "Smart shopu" na Sjenjaku, i "Tobacco shop Esseker" u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, za 90 kuna po vrećici.


Drogu su prodavali od 21. ožujka do 14. svibnja ove godine u najmanje 68 navrata u sveukupnoj količini od 1707 grama. Tužitelji u optužnici navode da su sveukupno prodali najmanje 22.909 grama "osvježivača zraka" za iznos od 1.564.357,50 kuna.


Jedna od osječkih prodavačica rekla je istražiteljima da je shvatila da se radi o drogi, jer su ih morali skrivati po džepovima, a kasnije u printeru, a njihovi kupci dolazili su kao zombiji. Svi koji su kupovali drogu u "Tobacco shopu Esseker" i "Smart shopu", kazali su da su "osvježivače zraka" kupovali za osobnu uporabu te da su ih pušili, jer su znali da se u tim osvježivačima nalazi neka vrsta droge. Branibor O. objasnio je kakav učinak na njega imalo pušenje te droge. Pojačano bi se znojio, puls bi mu bio ubrzan, osjećao se ošamućeno te su mu misli lutale i nije znao složiti jednu suvislu rečenicu. Nakon što bi ta droga djelovala, postao bi agresivan te bi ga znala uhvatiti paranoja. Da bi droga prestala djelovati trebalo je nekoliko dana, pa je nastavio i dalje kupovati, jer mu je izazivala ovisnost.


U optužnici su i Osječani bračni par Franjo i Sanja K. Nakon što su dobili pošiljku iz Šibenika, Franjo je pakirao "osvježivače prostora" i dostavljao ih u supruginu prodavaonicu u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku. Tužitelji smatraju da su prodali najmanje 11.712 grama sintetskih kanabinoida za iznos od najmanje 790.560,00 kuna.


David P. i Elizabeta O. optužnicom se terete da su u Šibeniku i Puli naručili najmanje 77.950 grama koncentrata sintetskog kanabinoida. Uz pomoć svojih djelatnika miješali su koncentrat s drugim biljnim materijalima radi povećanja količine, a potom ga skladištili, pakirali te prodavali veleprodajnim kupcima za 100 kuna. David P. i Elizabeta O. drogu su dostavljali u svoje prodavaonice "Smart Grow" u Šibeniku, i "Smart Grow" u Puli. David i Elizabeta ogranizirali su i internetsku prodaju droge kupcima iz cijele Hrvatske sa svojih e-mail adresa po cijeni od 80 kuna za vrećicu. Prodali su najmanje 77.950 grama sintetskih kanabinoida za najmanje 2,619.120,00 kuna. Uz to par je prema optužnici prodavao i hašiš. Elizabeta O. je na neprijavljenoj adresi u Šibeniku imala i 24 paketića u kojima je bilo 2.223,90 grama hašiša.
Emanuela B.L. drogu je prodavala na području Koprivnice i zaradila 1.339,425,00 kuna. Nenad M. "osvježivače zraka" prodavao je na području Čakovca i Varaždina i zaradio 782.242,50 kuna. Željko M. osvježivače prostora prodavao je u Dubrovniku i zaradio najmanje 612.270.00 kuna, dok je Dubravko K. iz Milanovca drogu prodavao u Virovitici i zaradio najmanje 272.812,50 kuna. Domagoj P. u Bjelovaru i Klokočevcu prodavao je "osježivače prostora" i zaradio najmanje 56.632,50 kuna.

Sandra Lacić
Drogu su prodavali u "Smart shopu" na Sjenjaku i "Tobacco shop Esseker" u Strossmayerovoj ulici, u Osijeku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike