Osijek
UGOĐAJ ILI TROŠKOVI?

Blagdanska rasvjeta:
U većim zgradama uvijek
se pronađe poneki Grinch
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
Protiviti se ukrašavanju zgrade uoči Božića suludo je ako ne postoje opravdani razlozi, poručuju iz Udruženja stanara

Iako je tijekom prvih adventskih dana u Osijeku top-tema za razgovor bio nedostatak javne blagdanske rasvjete u središtu grada, u domovima velikog broja građana o takvom nečemu nema ni govora. Većina je Osječana još uoči proteklog vikenda bogato ukrasila svoje domove i okućnice. No na koji su to način i koliko sigurno to učinili oni koji žive u višestambenim zgradama - uvijek je upitno.

Iz Udruženja stanara grada Osijeka kažu kako je postavljanje blagdanske rasvjete u prosincu vrlo često predmet spora suvlasnika u zgradama. Posebno u onim većim gdje se uvijek nađe poneki Grinch, koji smatra da zajednička vanjska rasvjeta previše povećava račun za struju ili da velik broj lampica ugrožava sigurnost zgrade i stanara.

Dodatni trošak
“Puno je suvlasnika koji su toliko inatljivi da im svašta smeta, pa tako i blagdanska rasvjeta. No to uistinu ne bi trebalo biti tako. Ukrasiti zgradu božićnim lampicama za svaku je pohvalu kao iskaz nečije brige za sve stanare u zgradi, a posebno one same, stare i nemoćne koji na takav način sami ne mogu sebi stvoriti blagdanski ugođaj. Koliko god da je velika zgrada i koliko god da je lampica, trošak je zanemariv u odnosu prema veselju. Jasno, ako su suvlasnici suglasni podijeliti među sobom taj manji dodatni trošak za zajednički potrošenu električnu energiju”, kaže Vlasta Auguštin, predsjednica Udruženja.

Iz Zavoda za stanovanje koji upravlja najvećim brojem stambenih zgrada u Osijeku navode kako prilikom prigodnoga ukrašavanja višestambenih zgrada ipak treba poštovati neke procedure.

“Suvlasnici stambene zgrade trebali bi kao preduvjet za postavljanje božićne rasvjete prije svega voditi računa o sigurnosti i poštovanju zakonskih propisa vezanih uz protupožarnu zaštitu. Također, gledajući isključivo pravnu regulativu, svaki bi suvlasnik za poduzimanje bilo kojih poslova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade trebao imati suglasnost ostalih suvlasnika. Suvlasnici koji poduzmu takve radnje trebali bi prije svega voditi računa o sigurnosti same zgrade kao i o tome da poduzete radnje ne idu na štetu ostalih suvlasnika”, kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje.

No da blagdanska rasvjeta u zajedničkim prostorijama višestambenih zgrada može ozbiljno ugroziti sve koji u njoj žive upozoravaju i iz Hrvatske vatrogasne zajednice, iz koje su početkom prosinca uputili upozorenje građanima.

Savjeti vatrogasaca
“Početkom adventskog razdoblja povećava se opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi pri ukrašavanju često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju se bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce posebna je opasnost. Brzo se osuši i potrebno mu je samo 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj. Vatrogasci savjetuju da se upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora te da se ne koristi neispravna božićna rasvjeta”, poručuju vatrogasci.

Uz upozorenja idu i savjeti - kada se postavlja vanjska božićna rasvjetu, važno je koristiti vijence koji su odobreni za upotrebu na otvorenom, te koji mogu izdržati vlagu, mraz i jak vjetar. Unutrašnja rasvjeta ne pripada eksterijeru jer vlaga može lako prodrijeti u vijenac i prouzročiti kratki spoj. Ako je vijenac odobren za vanjsku upotrebu, to će biti jasno navedeno na ambalaži proizvoda. Također bi trebalo odabrati vijenac s CE oznakom.

Ivana Solar
DRŽITE SE DOBROSUSJEDSKOG BONTONA
Da biste sačuvali božićni mir, važno je uzeti u obzir mjesto na kojem postavljate lampice i konstrukcije, tako da rasvjeta ne smeta vašim susjedima. Bonton nalaže da vaša božićna svjetla ne smiju sjati izravno u susjedovu dnevnu ili spavaću sobu. Ako koristite vijence s ugrađenim timerom, svjetla će se automatski uključiti i isključiti. To znači da će se uvijek paliti i gasiti kad vi to želite, a vaše susjede neće uznemiravati noću. Još jedna prednost rasvjete na otvorenom s automatskim paljenjem i gašenjem je da možete smanjiti potrošnju električne energije danju, kada rasvjeta ionako nije vidljiva.
UTIČNICE I KABELI
Obvezno provjerite kompatibilnost utičnica i ispravnost produžnih kabela, te izbjegavajte postavljanje kabela na mjestima gdje se mogu oštetiti kao što su vrata ili prozori jer riskirate strujni udar ili požar. Sigurnost je najvažnija, stoga pripazite na svaki detalj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike