Kultura
KVALITETNA I VITALNA OSJEČKA SCENA

Čaušiću nagrada trijenala grafike
Objavljeno 9. prosinca, 2019.
ZAGREB - Suvremena hrvatska umjetnica Ines Krasić osvojila je Premiju HAZU 8. hrvatskog trijenala grafike koji je otvoren u Gliptoteci HAZU dodjelom nagrada i priznanja najboljim umjetnicima, a može se pogledati do 29. prosinca. Otkupnu nagradu HAZU dobila je Kristina Restović, otkupnu nagradu Ministarstva kulture Mario Čaušić, otkupnu nagradu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Lina Aljinović, otkupnu nagradu Grafičke zbirke NSK u Zagrebu Vida Meić, a otkupnu nagradu MSU-a Silvio Vujičić. Odbor za nagrade dodijelio je i posebna priznanja Jasni Šikanji i Krunoslavu Dundoviću.
- Nagrada mi puno znači kao priznanje za dosadašnji i poticaj za daljni rad. Mislim da je jako važno istaknuti da na ovom trijenalu izlaže sedmero Osječana različitih generacija: Marko Živković, Domagoj Sušac, Mario Matoković, Viktorija Križanović, Dario Brkić te Krunoslav Dundović koji je također jedan od laureata. Sve je veći broj grafičara iz Osijeka koji izlaže na ovom trijenalu, koje je ujedno i najveća izložba u ovom mediju u Hrvatskoj, što potvrđuje već prepoznatu kvalitetu i vitalnost osječke grafičke scene koja kontinuirano jača - komentirao je za Glas Slavonije Mario Čaušić.


U organizaciji Kabineta grafike HAZU Hrvatski trijenale grafike kao reprezentativna nacionalna izložba ove godine predstavlja 68 autora. Umjetnici različitih generacija i poetika predstavljeni su u nekoliko dionica - prva je posvećena uglednim umjetnicima koje Kabinet grafike poziva na izložbu te onima čiji je rad bio posebno važan u posljednje tri godine u umjetničkoj grafici.


Druga tradicionalno donosi grafike autora odabranih na javnom natječaju, a u trećoj su radovi četrnaest umjetnika mlađe i srednje generacije, objedinjeni pod nazivom "Izmaknuta stvarnost".


Njihova umjetnička praksa, ustvrdila je autorica koncepcije Vesna Kedmenec Križić, istražuje i propituje odnos između "poznate/prepoznatljive“ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti.


Prema njezinim riječima Trijenale donosi ponajbolja recentna ostvarenja na području grafičke umjetnosti nastala u trogodišnjem intervalu, čime se daje uvid u stanje i raznolikost grafičke scene i otkrivaju novi umjetnički senzibiliteti i likovne preokupacije.


"Pronašavši nova značenja, načine prezentacije i očitovanja transsubjektivne prirode, umjetnici su svojim kreativnim djelovanjem na ovogodišnjem Trijenalu pokazali snagu grafičkog izraza, iznova potvrđujući aktualnost medija u suvremenoj umjetničkoj produkciji", ocijenila je Kedmenec Križić u najavi.


Središnju trijenalnu manifestaciju prati u Kabinetu grafike samostalna izložba Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike (2016.).
Izložba Ekstra dimenzije/Jeste li unutra ili vani? donosi autoričina najnovija grafička ostvarenja u čijem je središtu daljnje istraživanje percepcije i granica opažajnih procesa. Hina/N.Vek.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića