Mozaik
EFA: NAGRAĐENA I HRVATSKA PRODUCENTICA

Filmu "The Favourite"
najviše nagrada
Objavljeno 8. prosinca, 2019.
Britanski film "The Favourite" ("Miljenica") veliki je pobjednik ovogodišnje, 32. dodjele Europskih filmskih nagrada (EFA) s osvojenih osam nagrada, uključujući i za najbolji europski film, a na svečanosti dodjele u Berlinu nagrađena je i hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić za najbolju europsku koprodukciju. Svečanost dodjele Europskih filmskih nagrada održana je u subotu navečer u poznatoj berlinskoj dvorani "Haus der Berliner Festspiele", a u Berlinu, gdje je i sjedište Europske filmske akademije, koja dodjeljuje te nagrade, sama dodjela se održava svake druge, neparne godine od 1997., dok se u parnim godinama te nagrade dodjeljuju svaki put u nekom drugom europskom gradu.


Film "The Favourite" za EFA 2019 imao je i najviše nominacija, devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja europska komedija, dok je njegov redatelj Grk Yorgos Lanthimos dobio nagradu kao najbolji europski redatelj, a glumica Olivia Colman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama europske kostimografije, montaže, šminke i drugima.


Najboljim europskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španjolskom filmu "Pain and Glory/Dolor y Gloria" ("Bol i slava"), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.


Među ostalim filmovima francuski "Les Miserables" ("Ožalošćeni") nagrađen je kao Europsko otkriće godine - Prix Fipresci, britanski film "For Sama" ("Za Samu") najbolji je europski dokumentarac, španjolski film "Bunuel in the labyrinth of the turtles" najbolji europski animirani film, a rumunjski "The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun" europski je kratki film godine.


Poljski film "Cold War/Zimna wojna" ("Hladni rat") dobio je pak većinu glasova publike i nagradu "People‘s Choice Awards", dok je njemački redatelj i glumac Werner Herzogu dobio nagradu za životno djelo.


Nagrade EFA ukupno se dodjeljuju u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3600 članova Europske filmske akademije.H
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike