Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Kada nastupa menopauza
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Vezani članci

IZOFLAVONI VRSTA SU FITOESTROGENA, TAKOZVANIH BILJNIH ESTROGENA

Fitoestrogeni (ne) ublažavaju menopauzu

Mjesec rođenja određuje kada će žena ući u menopauzu i ta će pojava prije nastupiti u žena rođenih u proljeće negoli u onih rođenih u jesen, ustanovili su znanstvenici Sveučilišta u Modeni. "Na doba menopauze utječe godišnje doba u kojemu je žena rođena", kazao je dr. Angelo Cagnacci, profesor opstetricije i ginekologije na sveučilištu u talijanskome gradu Modena.

Njihovo otkriće podupire teoriju da čimbenici u okolišu prije rođenja djeteta utječu na život odrasle osobe. "To pokazuje da je prenatalni život važan za budući život odrasle osobe. Stvari koje se događaju prije rođenja, tijekom trudnoće, mogu odlučivati o mnogim stvarima u životu odrasloga čovjeka, čak i to kada završava reprodukcija", ističe Cagnacci.

U studiji, kojom je bilo obuhvaćeno 3000 Talijanki, znanstvenici su utvrdili razliku od 18 mjeseci za ulazak u menopauzu, a u studiji su kontrolirali i druge čimbenike, kao što su pušenje, težina i doba puberteta. Ustanovili su da žene rođene u listopadu mogu ući u menopauzu s 50 godina i tri mjeseca, a rođene u ožujku mogu ući s 48 godina i devet mjeseci. Istražitelji ne znaju prave razloge takvoj razlici, no pretpostavljaju da temperatura i sunce mogu utjecati na rast fetusa i kasniji reproduktivni život. J.Kn.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa