Novosti
"LILY": NACIONALNI PROJEKT PREVENCIJE

Nasilje je i dalje u porastu, a samo je ove godine ubijeno čak 12 žena
Objavljeno 7. prosinca, 2019.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku predstavljen je nacionalni preventivni projekt "Lily", koji je sastavni dio novog nacionalnog strateškog dokumenta zaštite od nasilja u obitelji u izradi, a koji podupire strateške dokumente Vlade RH.


Ovaj projekt, usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama, razvilo je i ovom prilikom predstavilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s brojnim partnerima. Kako je istaknuto, projekt ima multimodularni karakter te se kroz međusobno povezan niz aktivnosti kontinuirano provodi s ciljem umrežavanja svih nadležnih državnih tijela, organizacija civilnog društva, pravnih osoba i drugih društveno odgovornih subjekata da bi koordinirano našli zajednički odgovor u sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama.


"Projekt Lily usmjeren je na sprječavanje nasilja prema ženama. Naime, mi se upravo nalazimo u danima obuhvaćenim "16 dana aktivizma", koje u sklopu UN-ove inicijative ima zadaću da sve države članice daju svoj glas protiv nasilja. ‘Lily‘ u svim svojim komponentama ima za cilj da senzibilizira javnost kako bi se nasilje prijavilo i kako bi se ljude osvijestilo da je nasilje društveni problem koji nije vezan uz četiri zida. Moramo biti društveno odgovorni, ne smijemo biti gluhi i slijepi na nasilje. Jer kada govorimo o nasilju u Hrvatskoj, moramo istaknuti ona najteža, ubojstva. Ove godine, na žalost, imamo zabilježeno 12 ubojstava žena, dok smo prošle godine imali osam. Dakle, bilježimo porast. Kao što i bilježimo porast nasilja u obitelji. Projekt ‘Lily‘ ima svoje istraživanje analizom kojega smo utvrdili da se najviše nasilja događa u sredini tjedna, a da je mjesto izvršenja najčešće zatvoreni prostor - obiteljski dom, zajednički dom žrtve i nasilnika. Jedno od najčešćih sredstava izvršenja, u 87,5 posto slučajeva, je pištolj", rekla je Sandra Weber, voditeljica službe prevencije u Ravnateljstvu policije.
Program je predstavljen scenskim prikazom istinitih priča žrtava nasilja u kojemu su sudjelovali glumci HNK u Osijeku te pripadnici interventnih snaga MUP-a.
Ivana Solar
Program je u Osijeku predstavljen scenskim prikazom istinitih priča žrtava nasilja