Novosti
TVRDE DA SU POSTIGNUTI SVI CILJEVI

Sindikati: Štrajk je bio "veličanstven"
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Sindikati obrazovanja poručili su u petak kako su ciljevi štrajkaških aktivnosti u potpunosti ispunjeni te da nisu izdali nenastavno osoblje za koje smatraju da su dvostruko zaštitili potpisivanjem dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru i sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju.


"Svi ciljevi su postignuti, zahtjevi ispunjeni, jedini kompromis je da će se to dogoditi u tri koraka umjesto u dva", rezimirao je sindikalne aktivnosti predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Odbacio je navode da je nenastavno osoblje izdano i izigrano, a to je argumentirao analizom porasta plaća koju su objavili na internetskim stranicama srednjoškolskog sindikata. Smatra da bi izdaja nenastavnog osoblja bila da je taj dio sustava dobio "nulu" u sporazumu, te je najavio da će se i ubuduće nastaviti boriti za poboljšanje statusa nenastavnog osoblja. Sindikati se, rekao je, smatraju zaslužnima za najavu premijera Andreja Plenkovića o povećanju osnovice plaće svima u javnim i državnim službama za 6,12 posto, i to zbog akcija poput štrajka i prosvjeda. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je kako se nisu borili samo za učitelje, nego za sve zaposlene u sustavu obrazovanja te smatra kako nikoga nisu izdali. Naglasila je kako se do štrajka tek "minorno govorilo o problemima u sustavu obrazovanja", a da su štrajkom premijeru ukazali na probleme i predložili mu smjernice za poboljšanje. Šprem smatra kako je štrajk, koji su nosile zbornice, bio "veličanstven". Sindikalni čelnici naglasili su kako su se izborili i za mnoge druge promjene, poput analize sustava koeficijenata i plaća, koji Vlada planira za 2020.


Mihalinec je naglasio kako je neplaćena nadoknada nastave "moralna odluka, jer će Vlada platiti štrajk". Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na konferenciji za medije također je ustvrdio kako su i u znanosti i visokom obrazovanju svi štrajkaški ciljevi ispunjeni. "Ovaj put je to bila izuzetno dobra i uspješna akcija", rekao je. Glavni tajnik tog sindikata Vilim Ribić komentirao je negativne komentare koji su uslijedili na društvenim mrežama nakon potpisivanja sporazuma u Vladi kao posljedicu digitalne revolucije i vremena u kojem živimo.
Dodao je kako je nenastavno osoblje shvatilo dodatke kao nešto loše, jer su učitelji uspjeli dobiti izmjenu koeficijenata, a da su se zbog toga osjećali izigrano, jer nisu dobili podatke o detaljima sporazuma.H
Nenastavno osoblje osjećalo se izigrano, jer nisu dobili podatke o detaljima sporazuma
2020.

godine Vlada planira analize sustava koeficijenata i plaća