Osijek
JE LI NETKO UKRAO BOŽIĆ?

Božićna čarolija kasni zbog problema pri nabavljanju lampica
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Osim na Starčevićevom trgu, u Sakuntalinom parku i Ulici Hrvatske Republike, nigdje još božićnog ozračja

Svi oni koji su pomislili da će središte Osijeka ove godine ostati uskraćeno za božićnu čaroliju, a takvih je bilo mnogo sudeći prema razočaranim komentarima na društvenim mrežama potkrijepljenim fotografijama otužnih gradskih ulica i trgova, mogu odahnuti. Sa zakašnjenjem uvjetovanim komplikacijama pri javnoj nabavi lampica, kako doznajemo od Zdravka Banjana, direktora tvrtke Parangal, koja je zadužena za gradsku rasvjetu, pa tako i ovu božićnu, Kapucinska i druge ulice u središtu grada ipak će biti okićene šarenim lampicama.

Dok središta svih hrvatskih i europskih gradova već dugo karakteriziraju okićene ulice, trgovi i parkovi, primamljivi izlozi dućana ispunjeni šarenim lampicama i tradicionalnim božićnim ukrasima, poput Djeda Mrazova, sobova ili simpatičnim figuricama Orašara, koje su ovogodišnji hit, središte Osijeka taj će "štih" poprimiti tek za nekoliko dana.

Božićna čarolija izostaje na najfrekventnijim mjestima slavonske metropole, kako volimo komplimentirati našem gradu, cijeli prvi tjedan došašća. Ono što ni ove godine nije izostalo, a također je tradicija, odnosi se na propuste i kašnjenja u organizaciji nečega što bi za administraciju grada veličine i važnosti Osijeka trebala biti najjednostavnija stvar na svijetu - pravodobna organizacija Adventa.

Ako izuzmemo Adventski sajam, koji je i ove godine, dojma smo, nepotrebno disperziran na dvjema lokacijama, onu građanima mnogo dražu u baroknoj Tvrđi, koja sama po sebi ima poseban šarm te kao takva predstavlja savršenu lokaciju za taj i slične događaje, i onu na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, gdje je smješten veliki balon i samo nekoliko kućica s ugostiteljskom i drugom ponudom, zaključak je da grad nikada nije bio skromnije okićen u ovo blagdansko vrijeme.

Osim Trga Ante Starčevića, Sakuntalina parka i Ulice Hrvatske Republike, ni u jednoj drugoj ulici, parku ili trgu u središtu grada još uvijek nije zavladalo božićno ozračje. Ako ulazite u središte grada Županijskom ulicom, ni po čemu nećete primijetiti da je u tijeku najveselije i mnogima najdraže doba godine. Ista je situacija i sa svim drugim ulicama koje vode k središtu, uključujući Radićevu ulicu, onu koja putnike koji u grad dolaze autobusom ili vlakom vodi k njegovim najljepšim lokacijama. Jedna od njih je Europska avenija, secesijski niz koji uz Tvrđu predstavlja najveće kulturno bogatstvo Osijeka. I ona je ostala uskraćena za božićno ozračje. Paradoksalno, vodi prema Tvrđi, pa bi bilo logično da osvijetljena šarenim lampicama bude putokaz prema tamošnjem Adventskom sajmu. A takvih putokaza ili nagovještaja nema ček ni na ulazima u Tvrđu. Sve dok se ne zađe duboko u tu baroknu jezgru, ni po čemu se ne može naslutiti da se tamo nalazi Adventski sajam.

A čak i on, i ove godine osmišljen i organiziran u posljednji trenutak, nije bez zamjerki. Baš kao i prošle godine, kada je “glavni” Adventski sajam bio u parku kod Sokolskog doma, a drugi, mnogo manji na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi, i ovaj put svjedočimo situaciji da je manji sajam sasvim u drugom planu te kao takav najčešće sablasno prazan. Možda bi sajam na Trgu Ante Starčevića bio posjećeniji da kućice nisu zatvorene sve do 17 sati, odnosno da su otvorene u vrijeme kada je na Trgu najveća fluktuacija ljudi. Ovako se stječe dojam da je postavljen na to mjesto reda radi, kako se ne bi moglo prigovoriti da je glavni gradski trg u božićno vrijeme ostao bez karakterističnih adventskih sadržaja.

Ivan Alilović
UKRASE U OSTALE GRADSKE ČETVRTI!
Božićna čarolija ne bi trebala biti rezervirana samo za središte grada. Naselja poput Sjenjaka, Retfale, Donjeg grada i drugih također zaslužuju blagdansku atmosferu uz šarene lampice i druge ukrase. Ne, naravno, u onom opsegu kakav će, nadamo se, napokon zasjati u gradskom središtu, ali poneko okićeno drvce ili kućica s kobasicama i kuhanim vinom zacijelo bi razveselila one koji ne žive u središtu grada.
Najčitanije iz rubrike