Osijek
VEČER MATEMATIKE U III. GIMNAZIJI

Kviz Potjera u režiji matematičara
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Osječka Večer matematike i ove je godine u III. gimnaziju Osijek privukla velik broj matematičkih entuzijasta, pokazavši, suprotno uvriježenom mišljenju, da matematika može biti itekako zabavna.

Ova manifestacija održava se od 2013. godine u cijeloj Hrvatskoj svaki prvi četvrtak u prosincu radi otkrivanja često zaboravljene, zabavne strane matematike.

Na osječku Večer matematike prijavilo se više od 350 učenika, međutim broj sudionika bio je i veći jer je i ovaj put bilo "padobranaca" za koje se uvijek pronađe mjesto. Sudjelovale su i ostale osječke srednje škole te učenici iz Valpova i Đakova.

"Nađe se i onih koji više nisu učenici, ali ih kao ljubitelje matematike u III. gimnaziji uvijek rado prime", rekla nam je prof. Aleksandra Floreani, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Večeri matematike. Večer se odvijala u tri dijela: nakon kratkih predavanja održane su radionice, a zatim kviz.

- Cilj nam je pokazati da matematika može biti zabavna i da ima brojne praktične primjene. Učenici su poprilično zadovoljni, zbog štrajka smo se bojali da možda neće sve proći onako kako smo zamislili, no sve su radionice popunjene u jednom danu - kaže Floreani.

A da matematika može biti zabavna, brzo nas je uvjerila Potjera, formom istovjetna popularnom televizijskom kvizu, ali s matematičkim zadatcima.

- Dosad sam na Večeri matematike sudjelovala kao učenica, sada sam prvi put u ulozi voditeljice radionice. Osmislili smo matematičku Potjeru po uzoru na poznati kviz u kojoj je lovac kolega Petar Knežević, dok sam ja preuzela ulogu Joška Lokasa - rekla nam je maturantica III. gimnazije Vita Guljaš, sukreatorica matematičke verzije Potjere. I. Alilović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana