Kultura
MINISTRICA KULTURE OTVORILA UREĐENI VIROVITIČKI MUZEJ

Među 1300 eksponata i novi stalni postav Drveno doba
Objavljeno 7. prosinca, 2019.

Virovitica je dobila novouređeni i sadržajno bogatiji gradski muzej, koji je službeno otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Na oko 2500 četvornih metara na tri etaže - od podruma do potkrovlja - posjetitelji mogu uživati u 1300 eksponata koji govore priču o virovitičkoj povijesti, ali i novom stalnom postavu: Drveno doba.


- Moram iskreno čestitati ravnateljici i svim suradnicima Muzeja jer je napravljen jako suvremen postav koji prezentira bogatu povijest grada Virovitice, od prapovijesti do danas, ali i najvažnije djelatnosti i najvažnije kulture, posebice priču o drvu, koje je toliko važno za ovaj dio Hrvatske. Sigurna sam kako će mnogi koji putuju Slavonijom odsad sigurno posjetiti Viroviticu upravo zbog ovog Muzeja, a koji cijeloj Hrvatskoj donosi novu kulturnu važnost. Još je važnije to da su građani Virovitice dobili jedan reprezentativni muzejski postav koji govori o bogatoj povijesti ovog grada i područja, odnosno, njihovoj povijesti - zaključila je ministrica kulture.


Saborski zastupnik Tomislav Tolušić naglasio je važnost dvoraca i kurija kao dio kulturne baštine koji projektima Europske unije postaju turističke destinacije i na našem području.


- Zahvaljujući projektima poput ovog, koji je najvažniji projekt kulture za Grad Viroviticu u posljednjih stotinu godina, i građani sami drukčije promišljaju povijest i svoj zavičaj. Provesti projekt poput ovog nije bilo lako, no ako nešto danas možemo napraviti projektima, onda je to sačuvati i obnoviti kulturnu baštinu Slavonije - poručio je Tolušić.


Nakon obraćanja župana Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina ravnateljica Muzeja Mihaela Kulej naglasila je bogatstvo novog stalnog postava Gradskog muzeja, a koji je podijeljen u dvije kategorije – Drveno doba i Povijest grada i Dvorca.


- Novi virovitički muzej, kao zavičajni muzej, uspio je pritom napraviti veliki iskorak - rekla je Kulej.
Otvorenju su nazočili saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tolušić, župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, načelnici, predstavnici razvojnih agencija, direktori i gospodarstvenici, izvođači i projektanti te turistički i muzejski djelatnici iz drugih gradova… V.Grgurić
Nina Obuljen Koržinek

ministrica kulture RH

Sigurna sam kako će mnogi koji putuju Slavonijom odsad sigurno posjetiti Viroviticu upravo zbog ovog suvremenog postava Muzeja, a koji, uz grad, i cijeloj Hrvatskoj donosi novu kulturnu važnost
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića