Magazin
BRITANIJA PRED RASPADOM

Pedofilski skandal koji bi mogao sahraniti monarhiju
Objavljeno 7. prosinca, 2019.

Britanci uistinu nemaju sreće, ne samo u nogometu nego i u drugim puno ozbiljnijim stvarima. Nakon što su se odlučili na Brexit, nemogućnost da na uređeni način napuste Europsku uniju zaustavila ih je na pola puta, u svojevrsnom limbu. U najnezgodnijem trenutku izbio je pedofilski skandal kraljevića Andrewa (59) koji nije samo ozbiljno narušio ugled britanske kraljevske obitelji nego bi mogao definitivno sahraniti monarhiju.

MUTNI TIPOVI
Da je vojvoda od Yorka, najmlađe dijete i mezimče kraljice Elizabete Druge, čovjek sklon svakojakim porocima uključujući i zabranjeni seks s maloljetnicama, to nije neka nepoznanica. Njegovo sumnjivo prijateljstvo s osvjedočenim pedofilom i američkim bogatunom Jeffreyjem Epsteinom, koji je prema svemu sudeći prošloga kolovoza ubijen u newyorškom zatvoru kako bi zauvijek zašutio, poznato je godinama. To je i bio razlog zašto je Andrew morao odstupiti s dužnosti posebnog britanskog predstavnika za trgovinu i ulaganja 2011. Tijekom desetogodišnjeg obavljanja te dužnosti kraljičin miljenik putovao je diljem globusa promičući britanske robe i usluge, ali i družeći se s brojnim mutnim tipovima.

Mediji nisu skrivali njegova prijateljstva sa Saidom Gadafijem, sinom zloglasnog libijskog diktatora, bivšim tuniskim predsjednikom Zinom al-Abidinom Ben Alijem, zetom bivšeg kazakstanskog predsjednika Timurom Kulibajevim i, dobro pogađate, Jeffreyjem Epsteinom. Kao i svi pedofili kojima je nasrtanje na maloljetne žrtve strast kraljević Andrew se malo pritajio te se uskoro u javnosti počeo pojavljivati kao zaštitnik početnika u poduzetništvu, u čemu je bio više nego uspješan. Kako i ne bi kada je taj posao i bio skrojen baš za njega, kako se siroti kraljević ne bi osjećao potištenim i zapostavljenim zbog toga što nikada neće sjesti na britansko prijestolje. Poduzetni Andrew se izvrsno snašao u novoj ulozi uvijek okružen zgodnim ženama sve dok njegov najbolji prijatelj Jeffrey Epstein prošloga srpnja ponovno nije završio u zatvoru zbog sumnje da je sudjelovao u trgovini maloljetnim djevojkama.

Bahati američki bogataš prijateljevao je s mnogim moćnicima poput sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je također poznat kao nestašni čovjek kada je riječ o ženama, već spomenutog vojvode od Yorka, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, političkog konzultanta Georgea Stephanopoulosa, redatelja Woodyja Allena i zloglasnog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina poznatog po brojnim seksualnim prijestupima. Epsteina i Trumpa veže i savezna kaznena prijava Kalifornijke Jane Doe (riječ je o pseudonimu iza kojeg se skriva žena nepoznata imena) iz travnja 2016. koja je ovu dvojicu tereti da su je seksualno zlostavljali u Epsteinovoj rezidenciji na Manhattanu 1994. kada je imala samo 13 godina. Mrežu njegovih poznanstava činili su još i Rupert Murdoch, Michael Bloomberg, Richard Branson, Michael Jackson, Ehud Barak, Tony Blair i Mohamed bin Selman te brojni članovi političkih i bankarskih dinastija poput Kennedyja, Rockefellera i Rothschilda. Svi su oni bili redoviti gosti na njegovim razuzdanim zabavama na kojima su se konzumirali razni poroci. S obzirom da je Epstein bio notorni pedofil, svatko tko je dolazio na njegov poziv znao je što ga ondje očekuje. Misleći da mu je sve dopušteno, Epstein je maloljetno bijelo roblje dovozio na svoj privatni otok Little Saint James na Američkim Djevičanskim Otocima vlastitim zrakoplovom tipa Boeing 727 koji je prozvan “Lolita Express”, a čini se da je i taj avion koji je letio posvuda diljem globusa bio mjesto orgija. Službena dokumentacija kaže da je Bill Clinton samo u 2016. letio čak 27 puta tim zrakoplovom. Broj žena koje su podignule tužbu protiv Jeffreyja Epsteina dok je bio živ ili protiv njegovih nasljednika kojima je pripala imovina vrijedna najmanje milijardu dolara sve je veći. Među njima je i Virginia Roberts Giuffre. Pojavljivanje u javnosti njezine privatne fotografije iz vremena kada je imala 17 godina na kojoj je kraljević Andrew grli oko struka u društvu Epsteinove svodnice Ghislaine Maxwell, kćeri nekadašnjeg medijskog magnata Ruperta, sablaznila je Britaniju. Andrew se pokušao opravdati nevještim nastupom na televiziji BBC prilikom kojeg je spomenutu fotku nazvao krivotvorinom, odbijajući se ispričati žrtvama.

Elizabeta Druga (93) bila je prisiljena svog sina pedofila prognati iz kraljevske obitelji. On se sa svojim uredom morao iseliti iz Buckinghamske palače te napustiti pokroviteljstvo nad više od 230 dobrotvornih udruga, od kojih njih 32 radi s djecom. Brojne britanske tvrtke i sveučilišta okrenuli su mu leđa kada je riječ o podupiranju njegovih projekata. Ratni junak koji se proslavio ubijanjem Argentinaca u Boju za Falklande iz 1982. i počasni admiral britanske vojske morat će ostatak života provesti u anonimnosti kao obični pučanin, a nije isključeno da mu ne gine i kazneni postupak zbog spolnog zlostavljanja maloljetnica.

REPUBLIKA ENGLESKA
Ono što je najgore za britansku monarhiju, skandal vojvode od Yorka, koji je došao u posebno osjetljivom trenutku Brexita, ali i prijenosa vlasti s Elizabete Druge na njegovog starijeg brata Charlesa, izazvao je negativne komentare u javnosti i sve glasnije zahtjeve za ukidanjem monarhije. Javio se i enfant terrible britanske politike i čovjek koji je zakuhao Brexit Nigel Farage s prijedlogom korjenite političke reforme koja bi uključivala donošenje pisanog ustava u kome među ostalim više ne bi bilo mjesta za Dom lordova. Ukidanjem tog feudalnog relikta Britanci lako bi mogli posegnuti za još radikalnijim rješenjem, a to je pospremanje monarhije u povijesnu ropotarnicu. Posve je sigurno da bi izlazak Velike Britanije iz članstva Europske unije doveo do novog referenduma na kome bi se Škotska mogla izboriti za neovisnost, a upitan je i ostanak Sjeverne Irske. Bio bi to uvod u raspad Ujedinjenog Kraljevstva kakvog smo do sada poznavali.

U tom gubitničkom ozračju sasvim je moguće očekivati temeljitu promjenu raspoloženja u od svih napuštenoj, samostalnoj i suverenoj Engleskoj koja bi mogla po drugi puta u svojoj povijesti postati republikom. Tko zna možda i pod vodstvom ambicioznog laburista Jeremyja Corbyna koji obećaje socijalizam. To znači da bi se djelomice mogla obistiniti jedna od najimbecilnijih krilatica iz vremena komunističke Jugoslavije koja je glasila: “Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska!”.

Piše: Draško CELING
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike