Novosti
POTPISAN SPORAZUM SA SINDIKATIMA

Rastu plaće prosvjetarima, a sindikalni čelnici odgovaraju kritičarima: Nitko nije izdan
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako ne očekuje da će doći do lančane reakcije

Nakon više od mjesec dana štrajka Vlada je sa sindikatima obrazovanja u četvrtak potpisala sporazum o dodatcima, a s njima i ostalim sindikatima javnih službi i dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru koji im omogućava rast osnovice plaće.


Netom prije potpisivanja Vlada je na sjednici usvojila Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju.

Štrajk plaćen

U uvodnom dijelu sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na postignut dogovor sa školskim sindikatima. "Za nas je najvažnije da su djeca u školi od utorka. Očekujemo da nadoknade ne izazivaju nove troškove. Odlučili smo da će dani provedeni u štrajku biti zaposlenima plaćeni, a nastavnici i učitelji će nadoknadu odraditi bez plaćanja dodatnih sredstava", kazao je Plenković.


Kada je riječ o prijedlogu zaključka u vezi s prihvaćanjem dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović podsjetio je kako se radi o TKU-u koji je sklopljen u prosincu 2017. godine. Od rujna, kako je rekao, traju pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru te je postignut dogovor s reprezentativnim sindikatima zaposlenih u javnim službama. "Svih 11 sindikata, potpisnika TKU-a, prihvaća tekst dodatka Temeljnog kolektivnog ugovora", kazao je Aladrović.


Osnovica za izračun plaće uvećat će se tri puta po dva posto: od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. ona će biti 5809,79 kuna, što će se obračunati i isplatiti s plaćom za siječanj, a koja se isplaćuje u veljači, potom od 1. lipnja do 30. rujna 2020. rast će na 5.925,99 kuna, što će se obračunati i isplatiti s plaćom za lipanj, a koja se isplaćuje u srpnju, te od 1. listopada 2020. raste na 6044,51 kunu, što će se obračunati i isplatiti s plaćom za listopad, a koja se isplaćuje u studenome. Regres i godišnja nagrada za božićne blagdane iduće će godine iznositi 1500 kuna, a dar u prigodi Sv. Nikole u 2020. bit će 600 kuna.


Ministar uprave Ivan Malenica kazao je da se Prijedlogom uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama predlaže povećanje od 1. prosinca ove godine za tri posto, od 1. lipnja iduće godine za jedan posto te od 1. siječnja 2021. za dva posto.


"Posebni nazivi radnih mjesta i koeficijenti složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima propisani su člankom 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Sustav koeficijenata složenosti poslova u javnim službama koji je uveden 2001. godine uveo je razliku od 6,11 posto između radnog mjesta učitelja i nastavnika s jedne strane i asistenta u visokom obrazovanju s druge strane, iako su kompetencije jednake", navodi se u tom prijedlogu.


"S obzirom na to da je Vladi obrazovanje jedno od ključnih prioriteta, nužno je i u vrednovanju rada nastavnika i učitelja kroz plaću pokazati važnost njihove uloge u kvalitetnom obrazovanju. Stoga je ova vlada odlučila izmijeniti koeficijente složenosti poslova te ispraviti dugogodišnje nepravedno zaostajanje učitelja i nastavnika. Početna pozicija za izmjenu koeficijenata složenosti poslova bila je ujednačiti koeficijente složenosti poslova radnog mjesta učitelja odnosno nastavnika s dosadašnjim koeficijentom 1,325 s radnim mjestom asistenta koji ima koeficijent 1,406. S obzirom na to da razlika u koeficijentima iznosi 6,11 posto, na taj način su proporcionalno rasli i koeficijenti za druga radna mjesta nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama. Dinamika rasta dogovorena je sa socijalnim partnerima uzimajući u obzir da bude fiskalno održiva i ne ugrožava javne financije ni već donesen državni proračun za 2020. godinu", stoji u dokumentu.
Milijardu i pol za plaće

Vladinu ponudu prihvatila su tri sindikata - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama. Da neće potpisati sporazum s Vladom u četvrtak prijepodne najavio je čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić rekavši kako se protiv njega izjasnilo 61,82 posto članova tog sindikata.


Na prozivke koje su mahom stizale s društvenih mreža da su izdali članove jer je nastavnom osoblju povećan koeficijent, a nenastavnom osnovica, u četvrtak su odgovorili čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem gostujući na televiziji N1. Upitani osjećaju li da su izdali svoje članstvo, Šprem je istaknula da se nitko unutar sustava obrazovanja ne može osjećati izdanim. "Upravo su ovi sindikati dali najveći doprinos u borbi protiv outsourcinga, dokazali koliko nam je stalo do svake čistačice, svake kuharice, svakog tajnika. Tajnici i računovođe ne pripadaju u nastavno osoblje, a dobili su više nego što su dobili učitelji. Svaki bi učitelj mogao reći da smo ih izdali jer su oni dobili devet posto, a sami učitelji 6,11. Nitko se ne može osjećati izdanim. Shvaćala bih to izdajom da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa", rekla je Sanja Šprem.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović novinarima je rekao kako ne očekuje da će doći do lančane reakcije, odnosno štrajkova u drugim javnim sektorima. "Izdvojili smo oko 1,5 milijardi kuna u 2020. godini za plaće. To ide u prilog tome da taj sustav trebamo cjelovito urediti. Moramo napraviti redizajn plaća u javnim i državnim službama", rekao je.


Dijana Pavlović
poruka
VLADA: OVO JE ODRŽIV KOMPROMIS
Sanja Šprem

Sindikat hrvatskih učitelja

Na početku školske godine bili smo svjesni da smo bez materijalnog inputa i pitanja rješavanja položaja prisiljeni na sve industrijske akcije kako bismo poboljšali materijalni i društveni status svih zaposlenika u sustavu obrazovanja, a s ovim potpisom rješava se bar dio zaostajanja plaća.
DIVJAK: NETOČNE TVRDNJE O PISA-i
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u četvrtak da se u javnom prostoru iznose netočne informacije o rezultatima PISA-e i njihovoj vezi s kurikularnom reformom te da se čak i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zabunila. PISA istraživanje provedeno je u proljeće 2018., a kurikularna reforma uvedena je u škole u jesen 2019., tako da je nemoguće da reforma daje rezultate 18 mjeseci prije nego što je uvedena. Učenici koji su bili dio istraživanja radili su po starome nastavnom planu i programu, ističe Divjak. Što se tiče ulaganja u STEM, Divjak tvrdi da su upravo oni prvi put uveli obveznu informatiku i opremali škole. "Uza sve to, nikad nije bilo više ulaganja u lektire i školske knjižnice, a tako ćemo i vrlo brzo nastaviti. Stojim svima, pa tako i predsjednici RH, na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe, a sve s ciljem boljeg obrazovanja za našu djecu", poručila je ministrica. Predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu je izrazila žaljenje zbog rezultata. Za nju je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti" te puno više pozornosti pokloniti razvoju STEM područja.
"NOVA NEPRAVDA"
Željko Stipić naglasio je kako je većina članova sindikata Preporod pokazala da ne prihvaća ovakav kraj štrajka, zamjerajući ostalim sindikatima što nisu ispunili obećanje da će prije odluke o prihvaćanju sporazuma provesti izjašnjavanje među sudionicima štrajka. Ističe i kako sporazum ima i dobre i loše strane. "Dobro je što ide povišica plaće i što ide i nastavnom i nenastavnom osoblju. Dobro je i što se shvatilo da plaće zaposlenih u obrazovanju zaostaju, a i što je ispravljena dugogodišnja nepravda prema koeficijentima tajnika i računovođa", izjavio je Stipić te naveo negativne strane. Nije dobro, kaže, što je došlo do razjednačavanja zaposlenika u sustavu. "Jer smo u štrajku bili zajedno i nije se pravila razlika tko je koji sindikat ili jest ili nije nastavnik. Jednu smo nepravdu rješavali, a stvorili novu", rekao je Stipić.
Možda ste propustili...