Sport
HRVATSKA U ČETVRTOJ JAKOSNOJ SKUPINI U A LIGI NACIJA

Vatreni su u najjačoj ligi, prijeti im “skupina smrti”
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Izvršni odbor UEFA-a na svom je zasjedanju u švicarskom Nyonu među nekoliko važnih odluka, od kojih i onu o sustavu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, donio i odluku o drugom izdanju Lige nacija.

Novo UEFA-ino natjecanje zaživjelo je u 2018. godini, a pobjednika smo doznali u 2019., kada je na finalnom turniru premijerni naslov uzeo aktualni europski prvak Portugal. Još prije ove godine UEFA je odlučila modificirati Ligu nacija, što je dobrodošlo i našoj reprezentaciji, jer je time zadržala status u najjačoj ligi, Ligi A. Umjesto prema prijašnjem sustavu (12 reprezentacija u ligama A i B, 15 u C, 16 u D), sada će igrati po 16 reprezentacija u ligama A, B i C, a sedam u D.

U svakoj ligi reprezentacije su podijeljene u četiri jakosne skupine, ovisno o rezultatima ostvarenima u prvoj Ligi nacija, a Hrvatska je po tome smještena u posljednju, četvrtu skupinu, zajedno s Njemačkom, Poljskom i Islandom. Nositelji su Portugal, Nizozemska, Engleska i Švicarska, u drugoj su jakosnoj skupini Belgija, Francuska, Španjolska i Italija, a u trećoj Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska i Švedska. Pobjednici skupina plasirat će se na završni turnir, na kojem će se odlučiti tko će ponijeti naslov drugog osvajača Lige nacija. Posljednjeplasirane reprezentacije ispat će u Ligu B, a slično vrijedi i za ostale lige, odakle će pobjednici otići u jaču ligu, a oni na zadnjem mjestu ispast će u nižu.

Već i sam pogled na jakosne skupine u našoj ligi, Ligi A, otkriva da ćemo imati dvije vrlo jake reprezentacije te da ćemo u jesen sljedeće godine odigrati šest zahtjevnih utakmica. Ždrijeb skupina Lige nacija održat će se 3. ožujka sljedeće godine u Amsterdamu, utakmice po skupinama igrat će se od rujna do studenoga te godine, a finalni je turnir početkom lipnja 2021.

Premijerno izdanje ovog natjecanja pokazalo se punim pogotkom, bitno je smanjen broj prijateljskih utakmica, koje nemaju pravu draž, uspjesi su nagrađivani i financijski, a donijeli su i mogućnost plasmana na Euro. Slično će vrijediti i za Svjetsko prvenstvo 2022., dvije najuspješnije reprezentacije iz Lige nacija koje neće biti na prva dva mjesta u kvalifikacijskoj skupini za SP (kvalifikacije se igraju od ožujka do studenoga 2021.) zajedno će s deset drugoplasiranih iz kvalifikacija za SP igrati doigravanje za tri posljednja mjesta koja će voditi u Katar. Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri različita puta u doigravanju u ožujku 2022., čiji će pobjednici osigurati SP. G. Roguljić
Ždrijeb skupina Lige nacija bit će 3. ožujka, susreti po skupinama su od rujna do studenoga, a finalni turnir je u lipnju 2021.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike