Osijek
PROŠIRENJE DJELATNOSTI DOMOVA ZDRAVLJA

U Domu zdravlja uskoro psihijatar, urolog, otorinac i dermatolog
Objavljeno 6. prosinca, 2019.

Dom zdravlja Osijek pokrenuo je postupak doregistracije za pružanje specijalističkih zdravstvenih djelatnosti, i to, konkretno, kroz psihijatrijsku, urološku, otorinolaringološku i dermatološku ordinaciju.


- Nakon suglasnosti na Upravnom vijeću krenuli smo u postupak doregistracije i cijela procedura sada mora proći Ministarstvo zdravstva te odluku i odobrenje HZZO-a. Nadamo se kako bismo prvu od ovih ambulanata mogli dobiti u prvoj polovini sljedeće godine - objašnjava ravnatelj Doma zdravlje Osijek, Mato Lukić.


Jedan do domova zdravlja koji je već uveo psihijatrijsku ambulantu (od 1. listopada) je Dom zdravlja Valpovo, u kojem je počela djelovati Ordinacija psihijatrijske medicine na čelu s dr. Ksenijom Keleković Krušlin, a smještena je u ambulantnoj zgradi u Belišću. Riječ je o iznimno važnom proširenju zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve stanovnike Valpovštine koji su do sada najbližega psihijatra imali u KBC-u Osijek.


- Zamisao ordinacije psihijatrijske medicine u domovima zdravlja jest da se psihijatra dovede u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bi u bolnice išla tek akutna i teška stanja. Za pacijente to znači da ne moraju na kontrolni pregled svakih mjesec dana u bolnicu, nego je cijeli sustav osmišljen tako da pacijent prostorno i vremenski bude bliži liječniku i da se ne izlaže dodatnom financijskom trošku - objasnila je dr. Keleković Krušlin, koja je u Belišće stigla nakon 18 godina iskustva na Klinici za psihijatriju u KBC-u Osijek.
Recimo i kako je inicijativa za proširenjem djelatnosti u domovima zdravlja, osim radi rasterećenja bolničkih ustanova, došla i zbog smanjenja udjela u mreži liječnika primarne zdravstvene skrbi, koji mogu raditi u okviru domova zdravlje. Naime, prema novom Zakonu o o zdravstvenoj zaštiti, domovima zdravlja dodatno je smanjen broj liječnika u mreži, pa im je sada dopušteno zadržavanje tek 25 posto primarne zdravstvene skrbi. Istovremeno je ukinut i sustav koncesionara, odnosno postojat će samo domski liječnici i privatnici, a svi koji žele ostati u prostorima domova zdravlja za to će plaćati najam. U Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije istaknuli su kako je, primjerice, samo Osječko-baranjska županija iz tog sustava osiguravala 2,8 milijuna kuna koje je onda dodjeljivala svojim zdravstvenim ustanovama.


Nefreteta Z. Eberhard
Sam quam qui dolore lam earibus dandis et esto dolupta illecta sum am eost, si blaborerit mi, si volecup
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike