Osijek
UZBRDO - UČIM, ZAMIŠLJAM, BIRAM, RASTEM DJELUJEM ODRŽIVO

Osnovci iz deset škola učit će vještine za održiv način života
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Nansen dijalog centar u partnerstvu s udrugom ISKRA waldorfska inicijativa i deset osnovnih škola na području dvije slavonske županije krenuo je u realizaciju projekta “UZBRDO – Učim, zamišljam, biram, rastem, djelujem održivo”.

Riječ je o projektu u kojem se jačaju kapaciteti nastavnika i učenika, ali u kojemu u završnici učenici postaju oni koji stvaraju i djeluju te rade iskorak iz škole u zajednicu. Glavna nit vodilja projekta je sintagma „Obrazovanje za održivi razvoj“ preporučena Agendom 2030. Ujedinjenih naroda.

“Nositelj projekta je Nansen dijalog centar, a partner na projektu je ISKRA waldorfska inicijativa te deset osnovnih škola s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Projekt je financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u suradnji s Uredom za udruge. Upravo je završio modularni trening seminara i radionica kojim su učitelji/nastavnici zadobili znanja i vještine koje će prenijeti na učenike. Drugi korak je provedba miniprojekata u partnerskim školama, a kao vrhunac slijede terenske nastave za učenike i međusobno povezivanje škola”, izvještavaju iz “Iskra” waldorfske inicijative.

Ističe se kako će kao rezultat cjelokupnog projekta nastati priručnik za učitelje i nastavnike, kojim će se obrazovanje za održivi razvoj moći multiplicirati kroz primjere dobre prakse slavonskih škola u cijeloj Hrvatskoj te da će na taj način slavonski osnovci postati predvodnici promišljanja i djelovanja u području održivog razvoja u svakodnevnom životu budućim generacijama. I. Solar
VELIKI POTENCIJAL
Zašto se u projekt uključila baš Slavonija odgovor je, kažu, u velikom prirodnom potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije. “Istok Hrvatske, bez obzira na svoje izazove, ima velike potencijale za održivost i održivi način života. Upravo ovakvim projektima ti potencijali se ostvaruju kroz povezivanje komponenata ekološkog, društvenog i gospodarskog. Te su komponente danas neodvojive i zanemarivanje bilo koje od njih ima kobne posljedice za nas i okolinu. Odgojno-obrazovne ustanove, tj. odgojno-obrazovni djelatnici su oni koje na adekvatne načine prenose temeljne vrijednosti, kako bi buduće generacije živjele mudrije i održivije. Ovakvi projekti nas navode da su promjene moguće i da one započinju prije svega od nas samih”, poručuju iz Nansen dijalog centra i Iskra waldorfske inicijative.
Možda ste propustili...

BAHATOSTI POJEDINIH VOZAČA NEMA KRAJA

Zbog manifestacije vozila parkirali usred parka!

“KAKO JE GRINCH UKRAO BOŽIĆ”

Zimska pričaonica na engleskome

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana