Novosti
NOVA RASPRAVA O NERADNOJ NEDJELJI

Trgovinama ograničiti broj radnih nedjelja u mjesecu
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
Brojni pokazatelji, od Porezne uprave do javnog mnijenja, upućuju na pozitivan stav prema ukidanju rada nedjeljom

Rasprava o regulaciji rada nedjeljom provlači se u hrvatskoj javnosti posljednjih 20 godina, međutim bez stvarnog konsenzusa. To pitanje ponovno je aktualizirano sada kada su Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali nadležne da napokon reguliraju rad nedjeljom u trgovinama. U tome im se ovaj put pridružio i dio poslodavaca.

Pet radnih nedjelja

Predsjednica STH-a Zlatica Štulić istaknula je kako su u Savezu za neradnu nedjelju okupili brojne subjekte, od sindikata, Crkve, različitih ustanova i udruga civilnog društva, u ime kojeg su Vladi RH poslali niz prijedloga za rješavanje tog pitanja. "Tražimo da se izrijekom napiše da je nedjelja slobodan dan, uz mogućnost da svaki poslodavac odabere pet nedjelja u godini koje će biti radne, a radnici adekvatno isplaćeni. Ujedno smo predložili da benzinske crpke na autocestama, trgovine na kolodvorima i aerodromima mogu raditi kako bi se promet i putovanje i dalje odvijali nesmetano, a sve ostalo treba jasno regulirati i utvrditi tko će kontrolirati provode li se donesene mjere", dodaje Štulić i ističe kako su i oni glede tog problema uzeli u obzir niz analiza na temelju kojih zagovaraju neradnu nedjelju. "Pokazatelji iz Porezne uprave ukazuju da je nedjelja najslabiji dan po prometu, a svi ekonomski analitičari s kojima smo razgovarali kažu da će se promet samo raspodijeliti na ostale dane s obzirom na to da je dohodak stabilna veličina koja ne ovisi o radnom vremenu, već o kvaliteti robe i uvjetima prodaje. Također, više od 80 posto ispitane javnosti, iako dio nje kupuje nedjeljom, smatra da treba regulirati to pitanje jer je trgovanje ovim danom stvar komocije. Trenutna je situacija takva da puno više poslodavaca podržava ovu inicijativu, od KTC-a, Peveca, NTL-a, Ultre, Tommyja, ali i obrtnici trgovci iz Zagreba, koji su jasno rekli da su protiv rada nedjeljom. Također nas podržavaju i neki trgovci iz lanaca u stranom vlasništvu koji bi voljeli da se to pitanje regulira na nacionalnoj razini, što je zapravo ključ svega kako se ne bi narušila pravedna tržišna utrka. Važno je spomenuti da nitko od njih više ne spominje otkaze radnicima ako dođe do zabrane rada nedjeljom, a ističu da bi na ovaj način i lakše organizirali poslovanje s obzirom na sve veći nedostatak radne snage", zaključila je Štulić.


Ekonomski analitičar Andrej Grubišić kaže da, iako je veliki pobornik osobnih i poduzetničkih sloboda, također je pobornik i trajnih moralnih istina. "Nedjelja kao radni dan bitna je vjerojatno trgovcima iz neprehrambenog sektora. Razlog tome su česte impulzivne kupnje, osobito u trgovačkim centrima, koje su puno manje u prehrambenom sektoru koji bi onda i manje osjetio nerad nedjeljom. Da do njega dođe, ne bi bilo govora ni o kakvoj ekonomskoj apokalipsi, a i ljudi bi se prilagodili", smatra Grubišić.


Kao zagovornik neradne nedjelje našao se i trgovački lanac Pevec, a član Uprave za financije Krešimir Bubalo potvrdio je to i za naš list. "Mi zastupamo neradnu nedjelju prije svega zbog prava i zadovoljstva naših radnika", istaknuo je Bubalo.
Nejedinstvo poslodavaca


Mirko Budimir, direktor Delfina i predstavnik malih trgovaca unutar HUP-a, kaže da među poslodavcima još ne postoji jedinstven stav o tom pitanju, međutim osobno je protiv zabrane rada nedjeljom, iako zagovara reguliranje tog problema. "Uz zabranu rada dolaze i izuzetci koji bi dopuštali trgovinama na kolodvorima i aerodromima, kao i benzinskim crpkama da rade tim danom, što dovodi do neravnopravne tržišne utrke, a sličan model je već dva puta pao na Ustavnom sudu. Dakle, nikakve represivne mjere neće postići uspjeh. Međutim, kvalitetna regulacija, koju zagovara dobar dio trgovaca, zasigurno hoće. Što se susjednih zemalja tiče, Slovenija ima dobar model, koji dopušta rad određen broj nedjelja, a i nama bi nešto slično bilo prihvatljivo. Uz to, radnika treba adekvatno platiti, kao praznikom, pa i više, ali i onemogućiti više od dvije radne nedjelje u mjesecu. Također, ostaje i pitanje turizma i turističke sezone, koja ne traje u svim dijelovima Hrvatske jednako, zbog čega će uz ograničen broj radnih nedjelja, trgovački lanci radne nedjelje odrađivati ovisno o svojim potrebama i razdoblju sezonalnosti", zaključuje Budimir. Ograničavanje rada ili bitno povećane plaće koje bi destimulirale rad nedjeljom predložio je predsjednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić. "Zbog velikog odljeva radne snage, ali i nezadovoljstva zaposlenih, rad nedjeljom treba regulirati, jer se ništa značajno ne bi dogodilo njegovim ukidanjem, a potrošnja bi se prelila na subotu i ponedjeljak", dodao je.


Ema Nenadić
RADNICIMA JE VAŽAN SLOBODAN DAN
Snažna zagovornica neradne nedjelje je i dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan s Instituta "Ivo Pilar" koja je godinama radila na istraživanjima rada u smjenama. "Istraživanja pokazuju da je za radnike važan ne samo slobodan dan već da on bude vikendom kada se mahom ostvaruju obiteljski kontakti. Smatram da bi se i javnost tome prilagodila i svoje obveze odradila u preostalim danima. Izuzetak su, naravno, hitne službe, ali nažalost situacija u uslužnim djelatnostima je takva da velik broj trgovina radi od 0 do 24, za što zaista ne vidim potrebu. U velikom dijelu Europe trgovine su zatvorene nedjeljom a i ostalim danima rade do recimo 18 sati", dodala je Kaliterna Lipovčan.
Sve više poslodavaca podržava regulaciju rada nedjeljom: KTC, Pevec, NTL, Ultra, Tommy...
Možda ste propustili...