Ekonomija
GDE SU PLAĆE U OBŽ-U DOBRE?

U samo 80 tvrtki s više od 10 zaposlenih plaće su veće od državnog prosjeka
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
I ova je lista potvrdila da je po visini plaće, na osnovi objavljenih Fininih podataka - na vrhu NK Osijek s. d. d.

Druga je godina zaredom da financijski servis www.firmoteka.hr analizira financijske rezultate tvrtki s područja Osječko-baranjske županije, u ovom slučaju riječ je o analizi prosječnih plaća za 2018. godinu. Polazna osnova u izračunu bile su samo aktivne firme koje su predale godišnji financijski izvještaj a obveznice su poreza na dobit. Konkretno, u taj skup pripadaju društva ograničene odgovornosti, jednostavna društva, dionička društva te obrtnici koji su obveznici poreza na dobit s bar deset zaposlenih. Iz istraživanja su izostavljene državne i financijske institucije, obrtnici dohodaši, ali i udruge. Sastavljena je lista top 50 tvrtki, a riječ je o tvrtkama u kojima je prosječna plaća veća od državnog prosjeka.
I ta je lista potvrdila ono o čemu smo već pisali, na osnovi objavljenih podataka Financijske agencije - na vrhu je po visini plaće NK Osijek s. d. d.
Prema objavljenim podatcima za 68 zaposlenih, u najvećem osječkom sportskom društvu prosječna netoplaća iznosila je 43.345 kuna. Taj su iznos tada za naš list komentirali da se on ne odnosi na redovita primanja zaposlenika - riječ je o isplaćenim premijama sportskom sektoru, a na koje su plaćeni porezi i davanja. Dodijeljene premije u skladu su s klupskim pravilima i ovise o rezultatu sportske momčadi.
No zanimljivo je vidjeti nastavak tablice, jer se te tvrtke u pravilu ne pojavljuju na nacionalnim listama. Na drugom je mjestu tako osječki Adcon (pružanje usluga i proizvoda u telekomunikacijskom sektoru), gdje je prosječna plaća za 41 zaposlenog 14,6 tisuća kuna. Po tome su jači od našičke Nexe grupe d. d. (40 zaposlenih) s nepunih 11,5 tisuća kuna prosjeka i Agrimatca sa sjedištem u Petrijevcima, zastupnika sjemenarskih tvrtki za povrtlarske kulture, mineralna gnojiva..., čijih deset zaposlenih prosječno zarađuje 10,4 tisuće kuna. Prvih pet zaokružuje Novocommerce International, 50 djelatnika prosječno prima 9,9 tisuća kuna.
Među tvrtkama s najviše zaposlenih na listi su Belje (47. mjesto), s prosječnom plaćom za 1138 zaposlenih od 6855 kuna; Našicecement (16.), 343 zaposlena prosječno dobiju 8428 kuna, te Meggle Hrvatska (29. mjesto) sa 174 zaposlena koja primaju 7613 kuna. Na listi su još dvije tvrtke s više od sto zaposlenih - Ljekarne Srce (155/7495 kn) i HEP Plin (153/7613 kn). Nasuprot njima, deset zaposlenih, uz spomenuti Agrimatco, imaju i Uniwelt (38. mjesto/7180 kn) i Avatar razminiranje (50./6819 kn). Za kraj, nažalost, otrježnjenje, u Firmoteci obično izrađuju liste 100 najboljlih, no osnovni kriterij - da je plaća veća od RH prosjeka i da tvrtka ima bar deset zaposlenih, pokazalo se, u Osječko-baranjskoj županiji ispunjava (tek) 80 tvrtki. Ali ako se izuzme broj zaposlenih, u OBŽ-u su 333 tvrkte u kojima je prosječna plaća veća od državnog prosjeka. Inače, u OBŽ-u je ukupno 5614 tvrtki koje su, kako ističu iz Firmoteke, obuhvaćene istraživanjem. Dario Kuštro

DOBRO PLAĆENI FARMACEUTI, VETERINARI, IT-ovci
Očekivano, na listi je nekoliko tvrtki koje se bave IT sektorom - Barage (7.), Inchoo (11.), Spin (12.), Mono (18.), UHP Digital (19.)..., potom inženjeringom i tehničkom podrškom - Ato inženjering (13.) i Adeo (26.). No dobro je i veterinarima - na listi su središnja veterinarska organizacija u sustavu Fortenova Grupe - Belje Agro-vet (17.) i veterinaske stanice Našice (22.) i Valpovo (25.). Na listi su i farmaceuti - uz osječke Ljekarne Srce (30.), visokoplasirana je (9.) i Zdravstvena ustanova Ljekarna Sokač-Osmak sa sjedištem u Našicama.
Među tvrtkama s najviše zaposlenih na listi je Belje (47. mjesto) - prosječna plaća za 1138 zaposlenih je 6855 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana