Sport
OSIJEK USPJEŠAN U ČETVRTFINALU KUPA HRVATSKE

Marić ekspresnim, a Bočkaj
majstorskim pogotkom uveli
bijelo-plave u polufinale Kupa
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Osijek poveo golom Marića koji je jedan od najbržih u povijesti hrvatskog nogometa

Vezani članci

TRENER OSIJEKA ZADOVOLJAN ZBOG PROLASKA, ALI IMAO JE ZAMJERKI

U karijeri nisam doživio ranije postignut pogodak

Nogometaši Osijeka su bez puno drame izborili ono po što su došli u Zaprešić - plasman u polufinale hrvatskog Kupa. Došli su Osječani do toga zahvaljujući jednom od najbržih pogodaka u povijesti hrvatskog nogometa jer je Mirko Marić mrežu Intera zatresao već nakon 15 sekundi igre.

Istina, domaćini se nisu predali tako lako jer su u prvom dijelu imali razdoblje igre u kojemu su opasno prijetili izjednačenjem. No u nastavku ih je Osijek posve umirio i bilo je samo pitanje trenutka kada će zabiti drugi pogodak i riješiti pitanje pobjednika. Kroz igru nije išlo jer su opet bijelo-plavi promašili neke dobre prilike, ali kako im se u završnici susreta ne bi dogodile bilo kakve komplikacije pobrinuo se Petar Bočkaj koji je malobrojne gledatelje počastio još jednom poslasticom kada je iz slobodnog udarca pogodio same "rašlje" u gornjem lijevom kutu.

Marić u 15. sekundi
Utakmica nije mogla početi bolje za Osječane koji su u vodstvo došli nakon 15 sekundi igre! Samo što su izveli loptu s centra, ona je došla do Talysa koji je pomalo napamet napucao prema naprijed, što se pokazalo dobitnim rješenjem jer je Tatomirović katastrofalno pogriješio što je omogućilo Manceu da Marića dovede u čistu situaciju koju prvi topnik HNL-a nije propustio pretvoriti u pogodak i ekspresno vodstvo bijelo-plavih nogometaša. To rano vodstvo nije dalo krila Osijeku, već Interu, koji je krenuo prema vratima Ivušića otvorenog garda jer više stvarno nije imao što čekati. Ideja domaćina bili su proboji po bočnim pozicijama, posebno s desne strane gdje su Lopa i Talys imali dosta problema. No sve do 22. minute nije se dogodilo ništa vrijedno spomena, a onda je zbrku izazvao sudac Ivan Bebek. Na jedan posve bezazleni ubačaj Igor Silva je odbio loptu ramenom, a Bebek je prvo dosudio kazneni udarac, a onda je, valjda na asistenciju svog pomoćnika Nikole Kečkiša, odlučio promijeniti odluku i dosuditi indirektan udarac za Osijek. I dobro da je to učinio jer bi u suprotnom Osječani bili teško oštećeni. Zaprešićani, naravno, nisu baš dobro reagirali na to Bebekovo predomišljanje, ali zbog prosvjeda samo je Barić zaradio žuti karton. U 30. minuti mogao je Osijek udvostručiti prednost. Kleinhesler se odlično probio u kazneni prostor po lijevoj strani, došao nadomak vrata, dobro pucao, ali je udarac doslovce očešao vratara Matkovića po ramenu, što je bilo dovoljno da umjesto u mreži završi na gredi od koje se lopta odbila u korner. Završnica prvog dijela u cijelosti je pripala domaćinima koji su imali nekoliko dobrih situacija za izjednačenje. U 35. minuti Mitrović je ubacio zdesna, Šutalo je zakratko odbio loptu glavom na koju je naletio Serderov čiji je udarac s 15-ak metara fijuknuo pokraj lijeve vratnice. Samo minutu kasnije opet je stigao upotrebljiv ubačaj s desne strane na koji je pred vratima Osijeka najbolje skočio Serderov, ali je na visini zadatka bio Ivušić koji je loptu "izvadio" iz samog desnog kuta. Onda se opet javio i Osijek kada je Lopa u 37. minuti opasno prijetio iz slobodnog udarca iskosa s lijeve strane s ruba kaznenog prostora, ali je Matković njegov udarac uspio skrenuti u korner. U 42. minuti Postonjski je izveo udarac iz kuta, a Soldo opasno pucao glavom s osam metara, no Ivušić je još jednom bio spreman i ispod same grede loptu izbio u korner. Osijek je tako na odmor otišao s minimalnom prednošću.

Bočkaj iz "slobodnjaka"
U nastavku su Osječani bili odlučniji, pa su brzo došli u odličnu priliku otići na dva pogotka razlike. U 51. minuti Pilj je poslao okomitu loptu prema Ndockytu do koje Kongoanac vjerojatno ne bi stigao da nije došlo do nesporazuma istrčalog Matkovića i Vege koji je upornom Ndockytu ostavio mogućnost da s 15-ak metara zapuca prema praznim vratima, što je on i učinio, ali je pogodio vanjski dio mreže. Osijek je uspio odgurati domaćina podalje od vrata, a sam je bio opasniji nego u prvih 45 minuta. U 67. minuti Pilju se pomalo iznenada pružila prilika za pogodak. Lopta se odbijala po kaznenom prostoru domaćina, na kraju je došla do Pilja koji je bio na samo sedam metara od vrata, ali ju nije dobro zahvatio u pokušaju udarca iz okreta, pa premda je lopta prošla Matkovića, ispred vrata ju je uspio očistiti netko iz obrane Intera. Pa kad već Osječanima nije išlo kroz igru, onda je tu Petar Bočkaj koji je u 68. minuti ušao u igru umjesto Lope, a desetak minuta kasnije je prelomio utakmicu. U 79. minuti prekršajem je na 25 metara od vrata zaustavljen Pilj, a odmah se s tribina, na kojima su očito prevladavali oni koji podržavaju Osijek, začulo “Pero, Pero.” I Bočkaj je opravdao očekivanja. Namjestio je loptu i preko “živog zida” zabio još jedan u nizu svojih majstorskih pogodaka iz slobodnih udaraca. Nakon toga konačno su mogle prestati strepnje Osječana oko nekakvog eventualnog “zalutalog metka” koji bi im ugrozio plasman u polufinale Kupa. Do kraja mogla se u mreži domaćina naći još poneka lopta, ali je Matković dobro reagirao na prizemni pokušaj Mbakogua, a dobar je bio i dalekometni pokušaj Bočkaja koji je svoj put završio pokraj lijeve vratnice. U sudačkoj nadoknadi mogao se u strijelce upisati i Jugović koji se nakon odličnog proigravanja Marića našao sam pred Martkovićem, ali ga je vratar Intera uspio spriječiti u realizaciji. Nisu Osječani previše žalili zbog toga jer je susret ubrzo završen što je značilo kako su drugu godinu zaredom postali polufinalisti Kupa Hrvatske.

Dalibor Keler
ZAPREŠIĆ - SRC Zaprešić. Vrijeme: hladno. Teren: dobar. Gledatelja: 100. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 6. Strijelci: 0:1 Marić (1), 0:2 Bočkaj (79). Žuti kartoni: Barić, Grgić, Conev (Inter Zaprešić), Šutalo, Mance (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MARIN PILJ (OSIJEK)

INTER ZAPREŠIĆ

0

Matković 6, Barić 6, Tatomirović 5, Grgić 5,5, Čeliković 5 (od 46. Vego 5), Soldo 6, Ljubić 5,5 (od 59. Conev 5,5), Postonjski 6, Mitrović 6 (od 79. Ahmedi -), Serderov 6,5, Mamut 5,5.

OSIJEK

2 (1)

Ivušić 7, Igor Silva 6, Škorić 6,5, Šutalo 6,5, Talys 6,5, Ndockyt 6,5 (od 88. Jugović -), Pilj 7, Kleinheisler 6,5, Lopa 6 (od 68. Bočkaj 6,5), Marić 6,5, Mance 6 (od 80. Mbakogu -).
0:1

Talys je udario loptu prema naprijed, teško je pogriješio Grgić koji ju je promašio. Prihvatio ju je Mance, asistirao za Marića koji je rutinirano pogodio s 12 metara
0:2

Bočkaj je izveo slobodan udarac s 25 metara i preko “živog zida” pogodio sam gornji lijevi kut
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana