Osijek
U HEBRANGOVOJ KAZNE ZA PARKIRANJE

Grad: Zakon vrijedi jednako za sve
Građani: Službe nemaju sluha
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Otkako se obavljaju radovi u Gundulićevoj, stanari Hebrangove kolateralne su žrtve prometa, odnosno parkiranja. Tvrdi to Zvonimir Lendvaj iz Hebrangove 29, naglašavajući da je promet privremeno preusmjeren na Hebrangovu i da su postavljeni privremeni znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja.

- U blizini nemamo adekvatnih parkirališnih mjesta, jer su u ulici privatne kuće s jednim parkirnim mjestom ispred. Stoga nemamo drugoga izbora nego svoje automobile ostaviti na mjestima koja nisu predviđena za parkiranje. Nakon što sam tako postupio, dobio sam dvije obavijesti o počinjenom prekršaju, za dva automobila parkirana ispred moga dvorišnog stana, i obratio sam se komunalnoj službi Grada Osijeka. Dogovoreno je da će se takav prekršaj tolerirati sve dok je na snazi privremena zabrana zaustavljanja i parkiranja u našoj ulici, odnosno dok su radovi u Gundulićevoj - priča Lendvaj, koji je, tvrdi, nakon takvog usmenog dogovora ponovo dobio dvije kazne, svaka 400 kuna.

Odlučan da ne plati 1600 kuna ukupnog iznosa četiriju kazni, kaže kako će zelene površine, koje bi se oštetile parkiranjem, on i sustanari s iste adrese obnoviti novim travnatim slojem. Ističe da ovakvih problema nije imao još od 1989., otkada parkira automobil u Hebrangovoj, a otkako su s obje strane ulice postavljeni znakovi zabrane zaustavljanja i parkiranja, dodaje, stanari su u velikom problemu.

- Jednostavno nemamo gdje parkirati i smatram da su gradske službe trebale imati sluha dok se obavljaju radovi u Gundulićevoj. Kaznu platiti neću, a svoj automobil, čini se, mogu ostavljati jedino u zraku - zaključuje Lendvaj.

Ipak, zakon je, prema odgovoru Grada Osijeka, jasan. Parkiranje na javnim zelenim površinama nigdje u Osijeku nije dopušteno i komunalni red ne poznaje iznimku kakvu bi sugrađanin htio isposlovati za sebe. Privremena regulacija prometa sa znakom zabrane zaustavljanja i parkiranja, stoji u odgovoru Grada Osijeka, ne daje povlastice stanarima u odnosu prema drugim
građanima.

- Prometni znakovi odnose se beziznimno na sve sudionike u prometu - poručuju iz Grada Osijeka, kao i to da je komunalni redar u više navrata upozorio stanare Hebrangove 29 i zamolio ih da ne parkiraju na zelenim površinama. Nakon što usmena upozorenja nisu postigla željeni učinak, vozilima zatečenima u prekršaju ostavljene su obavijesti o počinjenom prekršaju.
M. Mihelić
Unatoč privremenim znakovima zabrane zaustavljanja i parkiranja, u Gradu ističu da nema iznimaka
400

kuna pojedinačna je kazna nakon počinjenog prekršaja parkiranja na zelenoj površini
Najčitanije iz rubrike