Svijet
ČELNIK MLADEŽI NJEMAČKOG SPD-A

Sve veći otpor izlasku iz koalicije
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Utjecajni čelnik mladeži njemačkih socijaldemokrata (SPD) upozorio je u srijedu na žurbu u vezi s izlaskom iz vlade, za razliku od tonova koji su posljednjih dana izražavali skepticizam oko opstanka vladajuće koalicije s kancelarkom Angelom Merkel na čelu. Neki njemački mediji upravo su Kevina Kuehnerta prepoznali kao snagu koja stoji iza novog stranačkog vodstva, koje je više lijevo orijentirano, a čiji je izbor potaknuo sumnje u koaliciju s konzervativnim CDU-om kancelarke Merkel. Smatra se da bi Kuehnert mogao bitno utjecati na neke članove na važnom stranačkom okupljanju koje počinje u petak.

"Svatko tko napušta koaliciju propušta neki nadzor", rekao je Kuehnert za list Rheinische Post. Prema njegovim riječima, delegati na stranačkoj konferenciji koji će razgovarati o budućnosti koalicije trebali bi to uzeti u obzir. "Ne zato što bi se trebali prestrašiti, nego zato što bi odluke trebale biti dobro promišljene", kazao je. H
Dao potporu novom vodstvu stranke
Potpora 30-godišnjeg čelnika mladeži i njegova ogranka JUSOS dala je velik poticaj kampanji Norberta Walter-Borjansa i Saskije Esken, koji su u subotu dobili najviše glasova kao dvojac na čelu SPD-a i koji žele ponovo pregovarati o koalicijskom sporazumu s konzervativcima CDU-a. Za sada još nije sigurno koliko volje postoji kod konzervativaca za prilagođavanje novim SPD-ovim zahtjevima.
Najčitanije iz rubrike