Osijek
RADOST, POTOČNICA I LATICA “NA ČEKANJU”

Energetska obnova vrtića zapela na javnoj nabavi
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Točnim se datumima ne barata. Možda se čeka sezona godišnjih

Unatoč glasnom negodovanju roditelja prema gradskoj upravi zbog kašnjenja energetske obnove u trima gradskim dječjim vrtićima, ni uoči zime od građevinaca, skela i strojeva u Radosti, Potočnici i Latici još uvijek nema ništa. Što se dogodilo? Gdje je zapelo? Zašto ovi objekti, koji su na račun energetske obnove već u ovoj sezoni grijanja trebali početi ostvarivati uštede, još uvijek nisu dočekali radove pitaju se svi - od roditelja do tvrtki koje su konkurirale na natječajima za ovaj posao.

Obnova kasni
Podsjetimo, energetska obnova u vrtićima Radost, Potočnica i Latica (koji su pod kapom Dječjeg vrtića Osijek) najavljena je prvi put u posljednjem kvartalu 2018. godine kao dio velikog projekta energetske održivosti u Osijeku koji bi dugoročno trebao obuhvatiti energetsku obnovu svih gradskih vrtića, ali i škola na području Osijeka. Sukladno najavama o energetskoj obnovi i osiguranim sredstvima (ukupna vrijednost planiranih radova energetske obnove iznosi nešto više od šest milijuna kuna),

vrtići Radost, Potočnica i Latica bili su za srpanj i kolovoz izuzeti iz sustava dežurstava Dječjeg vrtića Osijek. No kako se ljeto zahuktalo, a radovi nisu počinjali, roditelji su glasno prosvjedovali zbog zatvorenih vrata u tim podcentrima na račun čega su djecu morali voditi u vrtiće i jaslice u druge dijelove grada. Tada je iz Grada Osijeka stigla informacija kako radovi tijekom ljetnih mjeseci neće ni početi s obzirom na to da je samo pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove bilo planiralo za kraj srpnja. Potom je dano i obećanje Osječanima kako će radovi svakako krenuti početkom rujna. Postupak javne nabave raspisan je za 2. kolovoza. No i rujan je prošao, kao i listopad, i studeni, ali ni gotovo tri mjeseca od najavljenog početka energetske obnove u sporna tri vrtića o ovome se pitanju ne događa baš ništa.

"Što li čekaju, da padne snijeg, pa da rade novu fasadu?! O radovima se govori već mjesecima, mi ne možemo a ne razmišljati što će biti s našom djecom kada jednom to sve krene, a informacija nema", ponovno progovaraju ogorčeni roditelji iz Potočnice, gradskog vrtića u kojemu su za čitav sustav DVO-a organizirana poslijepodnevna i dežurstva vikendom.

Radovi u 2020.
Iz Grada Osijeka na njihove upite pak ponovno hladan tuš - još uvijek nisu odabrani izvođači radova, a prvi radnici u spomenutim trima objektima mogu se očekivati tek u 2020. godini! "Postupak javne nabave za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića Radost poništen je jer je jedina pristigla ponuda veća od procijenjene vrijednosti nabave i osiguranih sredstava naručitelja. Postupak javne nabave za izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića Potočnica i izvođenje radova na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića Latica još je uvijek u tijeku. Dio sredstava kojima Grad Osijek sufinancira radove kao naručitelj osiguran je, a preostali dio sredstava bit će osiguran proračunom Grada Osijeka za 2020. godinu. Sukladno navedenom do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora te izvođenje radova tijekom 2020. godine", izvještava pročelnik za financije Grada Osijeka David Krmpotić.

Potočnica bi se nakon završetka radova, između ostalih, trebala podičiti novim sustavom grijanja, LED rasvjetom i uštedom energije od čak 72 posto u odnosu prema trenutačnoj situaciji. Ovaj podcentar konkretno očekuje zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova i ravnog krova, zamjena rasvjete novom, koja se temelji na LED tehnologiji, zamjena starog kotla za grijanje te ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrada, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode.

Bez preciznijeg podatka o tome kada točno u 2020. godini, kao ni odgovora na pitanje koje se zbog organizacijskih okolnosti nameće samo od sebe - je li moguće da će se energetska obnova vrtića, a za koju su još lani osigurana sredstva, biti na čekanju čak godinu dana, odnosno do srpnja 2020. godine - prvog sljedećeg termina u kojemu postoji mogućnost premještanja djece iz objekata za većih građevinskih radova.

Ivana Solar
72

posto bit će ušteda energije u Dječjem vrtiću Potočnica nakon kompletne obnove objekta
UŠTEDA DO 70 %
“Realizacijom projekta energetske obnove objekata ušteda toplinske energije u Dječjem vrtiću Latica trebala bi iznositi visokih 64,91 posto. Objekt bi nakon kompletnog završetka radova trebao imati novi toplinski sustav i izolaciju zidova. Istodobno, u Dječjem vrtiću Radost, nakon energetske obnove objekta, rezultat bi trebao biti ušteda na toplinskoj energiji od 63,7 posto”, naglašava pročelnik za financije Grada Osijeka David Krmpotić.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike