Osijek
SJEĆANJE NA RATNI 5. PROSINCA

Dan obrane Osijeka,
nepokorenog grada
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Branitelji Osijeka obilježavaju višednevnim aktivnostima Dan branitelja, odnosno Dan obrane grada Osijeka - Osijek, nepokoreni grad, 5. prosinca, te pozivaju suborce i sugrađane da odaju počast svima koji su dali život u njegovoj obrani. O programu su izvijestili Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka, predsjednik UHDDR-a Osijek Zdravko Nalio, dopredsjednik Udruge 106. brigade ZNG RH Dubravko Pancić, Stjepan Viduka iz gradske uprave za branitelje te predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Dražen Jurmanović.

U ponedjeljak, 4. prosinca, u 10 sati kod kapelice Kraljice mira bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, umrle i nestale u Domovinskom ratu. Prema programu za 5. prosinca, u 8 sati je misa u crkvi svetog Roka, u 9.05 palit će se svijeće u spomen na poginule u Rosinjači, kod spomenika u Hebrangovoj 32, odakle kreće i maraton Krug zajedništva, ljubavi i mira po bivšoj bojišnici. Paljenje svijeća je kod spomen-obilježja prema redoslijedu: u 10 sati na Filipovici, u 10.30 u Brijestu, u 10.50 u Industrijskoj četvrti, u 11.20 u Tenji te u 12 sati u Nemetinu. U 18 sati otvorenje je izložbe Neuništivi grad u Muzeju Slavonije, a u Vikarijatu su u 19 sati projekcija dokumentarnih filmova i Izložba ratnih fotografija iz Osijeka, uz potporu MUP-a, koji je priložio dio svojih fotomaterijala.

Obilaznica je i službeno dobila ime po 106. brigadi, što je priznanje braniteljima grada, izvijestio je Pancić. D. Pejić
ODAVANJE PRIZNANJA BRANITELJIMA
Iako se ovaj spomendan na ratne strahote i stradanja u Osijeku obilježava već godinama, ovog 5. prosinca zapravo je to prvi put “službeno” jer je taj dan kao Dan obrane grada Osijeka i ustanovljen službeno i time se odaje priznanje najzaslužnijima za obranu grada. U napadima je 5. i 6. prosinca, kada je napadana cijela crta obrane grada jer se neprijatelj pregrupirao nakon Vukovara i krenuo prema Osijeku i ostalim mjestima, poginulo 29 branitelja, jedan se vodi kao nestali, a ginuli su i civili u Osijeku.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike