Osijek
AKCIJA “ENABLE” - NADZOR ZLOUPORABE ZNAKA PRISTUPAČNOSTI

Na rezervirana mjesta svoja vozila parkiraju zdrave osobe ili one s nevažećim karticama
Objavljeno 4. prosinca, 2019.

U trideset je zemalja Europske unije jučer, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (OSI), provedena akcija "Enable", odnosno nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, te nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti. Akciji se pridružio i Osijek, pa su tako jučer ispred Područnog ureda pravobraniteljice za OSI u Ulici Hrvatske Republike 5 predstavnici policije, ali i srodnih udruga upozorili na ovaj problem.

- Kad izlazim iz automobila, moram imati mjesta da otvorim vrata automobila i izvadim invalidska kolica iz njega. Problem je što mnogi kojima ona nisu namijenjena koriste ta rezervirana mjesta. S druge strane, popriličan broj ljudi ima oznake pristupačnosti na vozilima, ali ih koriste druge osobe i onda parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom - kaže 41-godišnji Osječanin Marin Županović, koji se kreće s pomoću invalidskih kolica.

Da akcijom valja skrenuti pozornost na svrhu isprekidane crte kraj parkirnog mjesta za osobe s invaliditetom smatra i tajnik Udruge UPIT Goran Gojković, koji naglašava kako u Osijeku postoji mnogo kritičnih točaka u samom gradskom središtu, posebice na parkiralištima za osobe s invaliditetom pokraj zgrade Osječko-baranjske županije te ispred Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Ako se parkirna karta zlorabi, treba čekati i vidjeti hoće li vozač doći s osobom s invaliditetom ili neće, no problem je to što parkiranje može potrajati satima. Također, potrebna je veća kontrola isteka datuma na karticama, koje vrijede pet godina, te potom vozača sankcionirati – savjetuje Gojković.

Upravo to čini i PU osječko-baranjska. Prema riječima Ivana Svitlanovića, pomoćnika načelnika Postaje prometne policije za preventivu u cestovnom prometu PU osječko-baranjske, posljednja je takva akcija održana u svibnju ove godine u jednome danu rezultirala s čak 40 utvrđenih prekršaja. Svitlanović naglašava kako često postupaju po takvim događajima, no ne uspijeva im svaki put zateći osobu, nego samo vozilo. Kako se podatci o vozaču nalaze s unutarnje strane propisanog znaka, policija katkad ne može uočiti tko je vozač, odnosno tko zloupotrebljava karticu.

- Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, novčana je kazna za taj prekršaj 700 kuna, bilo da vozač zloupotrebljava karticu ili je uopće ne posjeduje - upozorava Svitlanović. Savjetnik pravobraniteljice OSI-ja u Osijeku Mario Burek svjedoči svakodnevnoj nekulturi, zbog čega su, kaže, uz edukacije, nužne i represivne mjere.

Marija Mihelić
40

prekršaja zabilježeno je u jednodnevnoj akciji na području PU osječko-baranjske u svibnju ove godine
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike