Novosti
DIP-U PREDANI POTPISI

Jedanaest kandidata na izborima 22. prosinca?
Objavljeno 4. prosinca, 2019.
Grabar-Kitarović predala je potpise u pratnji premijera i izaslanstva HDZ-a * Škoro poručio da Hrvatska treba promjenu

U utorak u ponoć istekao je rok za predaju kandidatura na predsjedničkim izborima Državnom izbornom povjerenstvu. Za valjanu kandidaturu je, podsjetimo, bilo potrebno prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa potpore. Ranije su potpise predali Zoran Milanović, Mislav Kolakušić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač i Anto Đapić. U utorak su potpise predali Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan i Katarina Peović, a najavljeno je bilo da će to učiniti i Dalija Orešković te Ivan Pernar. Vlaho Orepić i Ante Simonić odustali su od kandidature.


Aktualna predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predala je povjerenstvu 231.652 potpisa, kojima će od građana na izborima 22. prosinca tražiti potporu za novi predsjednički mandat.


"Zahvaljujem svima koji su dali potpise, bilo da su članovi HDZ-a, simpatizeri ili građani i državljani RH. Naravno, zahvaljujem stranci na kandidaturi i ostalim strankama koje su me podržale. Zahvaljujem svim volonterima koji su marljivo skupljali potpise u ove zimske dane", kazala je Grabar-Kitarović u kratkoj izjavi novinarima nakon predaje kandidature. Komentirajući svoju izjavu da bi zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor ako bi bio osuđen, kazala je kako je rekla "ono što mora postojati u svakom demokratskom društvu, a to je da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja pravomoćnom sudskom presudom." Grabar Kitarović više nije htjela odgovarati na novinarska pitanja, kao ni predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković koji je predvodio široko izaslanstvo HDZ-a i stranaka koje podupiru njezinu kandidaturu. Osim HDZ-a, Grabar Kitarović za još jedan mandat na Pantovčaku podupiru i Bandićeva stranka rada i solidarnosti, HDS i HSP AS.


Miroslav Škoro predao je gotovo 80 tisuća potpisa potpore te je u izjavi novinarima zahvalio svima koji su mu dali potpise, ali i onima "koji su htjeli dati potpise, ali se nisu usudili", kao i Mostu i ostalim strankama koje su ga podržale.


"Živimo u zemlji u kojoj vlada strah. Pozivam sve da 22. prosinca iziđu na izbore i da već u prvom krugu razbijemo taj strah i napravimo promjenu. Hrvatska treba tu promjenu i nemamo vremena za drugi krug i nekakve eksperimente. A nakon toga pozivam Vladu, s obzirom na to da će gospođa Grabar-Kitarović izgubiti ove izbore, da podnese ostavku, da se raspusti Sabor i okrenemo novu stranicu u hrvatskoj demokraciji", kazao je. Vladu poziva na ostavku jer, kako kaže, nakon poraza aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, "koja je direktni eksponent gospodina Plenkovića", premijer više neće imati legitimitet jer će narod već u prvom krugu izbora pokazati što misli o njemu i njegovoj vladi.
Čelnik stranke Desno Anto Đapić u ponedjeljak je DIP-u predao svoju kandidaturu rekavši kako je prikupio oko 13.000 potpisa potpore. Najavio je kako će mu program biti otvaranje pitanja hrvatskog identiteta te poručuje kako hrvatska desnica sada ima svog autentičnog kandidata.


Dijana Pavlović/Hina
NAJMANJE KANDIDATA PRIJE PET GODINA
Unatrag dva desetljeća najmanje kandidata za predsjednika države bilo je prije pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić. Godine 2009. bilo je 12 kandidata, a 2000. njih devet.

Nakon što je u utorak u ponoć istekao rok za predaju predsjedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka u ponoć, da ih provjeri i objavi listu kandidata za predsjednika, čime će i službeno krenuti predsjednička kampanja koja neslužbeno traje praktički od ljeta.
Kolinda Grabar-Kitarović

predsjednica RH

Ono što mora postojati u svakom demokratskom društvu, a to je da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja pravomoćnom sudskom presudom.
Možda ste propustili...