Osijek
REPREZENTATIVAN PROSTOR U TVRĐI

Stara pekara spremna je za osječke kreativce
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Osijek je postao bogatiji za prostor namijenjen mladima, koji će u njemu pokazati svoj kreativni potencijal

Za svoj 233. rođendan grad Osijek nije mogao poželjeti ljepši poklon. U, prema mnogima, njegovu najljepšem dijelu, baroknoj Tvrđi, dobio je preuređeni Trg Vatroslava Lisinskog i na njemu reprezentativni prostor Stare pekare, koji je u protekle dvije i pol godine temeljito obnovljen i prenamijenjen u mjesto gdje će koegzistirati osječki kreativci.


Tom hvalevrijednom transformacijom dugo zapuštene zgrade u multifunkcionalan, moderno uređen prostor, na kojemu bi mu mogli pozavidjeti i mnogi zapadnoeuropski gradovi, Osijek je postao bogatiji za prostor koji je prije svega namijenjen mladima, koji će u njemu pokazati svoj kreativni potencijal.


- Obnova Stare pekare početak je revitalizacije Tvrđe, koja je na tragu toga da postane kulturno-turistička atrakcija ne samo Osijeka nego i Osječko-baranjske županije. Ovaj polivalentni prostor namijenjen je ponajprije mladim kreativnim snagama našeg grada koje će svojim djelovanjem naš grad učiniti još ljepšim za život - poručio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, osvrnuvši se i na Trg Vatroslava Lisinskog, koji je ove zime domaćin Adventskom sajmu.


- Obnovom Trga Vatroslava Lisinskog dobili smo još jedan, najveći, trg u gradu kojim se možemo ponositi, baš kao i našim parkovima, poput Sakuntalina parka, koji je jedini secesijski park u Europi. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji ima više parkova nego trgova i to je nešto čime se možemo ponositi - rekao je Piližota.
Što se tiče sadržaja, uz već spomenute prostore namijenjene kreativcima, koji će se nalaziti na drugom katu, u prizemlju će biti restoran i kafić, a u dvorištu za lijepa vremena i terasa. U prizemlju će biti i multimedijalni prostor s 50-ak mjesta, za koji, doznajemo, već sada postoji veliko zanimanje akademske i poslovne zajednice, a namijenjen je prezentacijama, te prostori slobodni na korištenje zainteresiranim udrugama, organizacijama i pojedincima. Prvi kat u cijelosti je posvećen smještaju, osnosno hostelu Hrvatskog ferijalnog saveza, sadržava 54 kreveta u 15 smještajnih jedinica. Na drugom katu nalazi se coworking prostor s 12 boksova kojima će se koristiti društvene, turističke i umjetničke ustanove, a u potkrovlju multifunkcionalna dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, gdje će se održavati kongresi, skupovi i slično.

Ivan Alilović
PROJEKT VRIJEDAN 66 MILIJUNA KUNA
Provedba projekta obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog počela je 1. veljače 2017., a službeno će završiti 31. siječnja 2020., kada će rad početi i hostel Hrvatskog ferijalnog saveza. Partneri Grada Osijeka na ovom projektu bili su Agencija za obnovu osječke Tvrđe, TZ grada Osijeka, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Sveučilište u Osijeku. Ukupna je vrijednost projekta 66 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna sufinancirani iznos iz EU-a.
Najčitanije iz rubrike