Novosti
OBLJETNICA U OTOKU

Sjećanje na poginule zrakoplovce
Objavljeno 3. prosinca, 2019.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, misom zadušnicom, prikazivanjem dokumentarno-igranog filma "Ispod radara" te komemorativnim skupom kod spomenika u središtu Otoka obilježena je 28. godišnjica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, padobranaca Ante Plazibata i Rade Grive te stradanje 27 branitelja i civila iz toga grada u Domovinskom ratu.


Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kao pripadnici Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginuli su ispunjavajući borbenu zadaću u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama. Do trenutka stradavanja su u 35 borbenih djelovanja izbacili 68 bombi i 17 sanduka pomoći okupiranom Vukovaru.


Umirovljeni pukovnik Josip Hrgović, danas jedini živi pilot iz tog voda, prisjetio se pogibije svoja četiri prijatelja. "Nažalost, sredstva koja je neprijatelj postavio uokolo, na liniji prema Vukovaru, bila su prejaka za naš avion. Samostalni zrakoplovni vod Osijek ustrojen je 8. listopada, a Vukovar je u tim danima krvario i bio opkoljen sa svih strana. Jedina pomoć koja mu je mogla doći bila je iz zraka. Osnovna ideja bila je da osnujemo malu zrakoplovnu postrojbu koja bi mogla pomoći Vukovaru. To su bili avioni upitne snage, malih letnih mogućnosti, koji nikako nisu bili predviđeni za zadaće koje smo mi obavljali. Nismo imali izbora, morali smo iskoristiti sve ono što smo imali", rekao je Hrgović.


Otočki gradonačelnik Josip Šarić istaknuo je kako 28 godina Otok i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo obilježavaju stradanje prvih poginulih pilota i branitelja Otoka. "Na ovaj način svaku godinu prisjećamo se njihove tragedije, ne samo prvih zrakoplovaca nego i branitelja Otoka. Naime, i Otočani su u svim dijelovima Hrvatske, od Vukovara, preko bosanske Posavine do zadarskog zaleđa, bili među prvima i davali svoje živote", istaknuo je Šarić.
Tijekom komemoracije središte Otoka nadlijetao je Antonov AN-2, avion u kakvom su 1991. poginuli Živković, Vukušić, Griva i Plazibat. Okupljenima su se obratili i brigadir Goran Novoselić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, počasni građanin Otoka, te umirovljeni general Josip Lucić.
Mario Kokaj
TUGA I PONOS
"Tužni smo zbog izgubljenih mladih života, ali ponosni na njihovu hrabrost. Nakon 35 borbenih letova, tijekom kojih je bačeno 68 bombi, i tri humanitarna leta, tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati jer je njihov zrakoplov srušen", rekao je u Otoku saborski zastupnik Dražen Milinković.