Novosti
PREDSJEDNIK SDP-A

Bernardić: Ne očekujem lavinu sličnih zahtjeva
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je poručio da su za kaos u obrazovnom sustavu najodgovorniji premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak koji su svojom bahatošću i postupanjem potpuno ugrozili školski sustav.


"Nama u SDP-u cilj je da se djeca što prije vrate u škole zbog čega podržavamo sindikate u zahtjevu da im se poveća koeficijent složenosti poslova. Svima je jasno da štrajk predugo traje, da trpe djeca i roditelji i takva situacija je neodrživa. Za ovaj kaos u obrazovnom sustavu i za propast obrazovne reforme najodgovorniji su predsjednik Vlade Plenković i njegova bahatost i samovolja te resorna ministrica Divjak, koja je svojim postupanjem potpuno ugrozila školski sustav", istaknuo je Bernardić nakon stranačke tribine posvećene reformi pravosuđa.


Divjak apsolutno treba otići iz Vlade zato što se pokazala potpuno nedorasla situaciji, jer se tako dugo najavljivana reforma u ovoj godini svela na štrajk profesora, djecu koja ne idu u školu i na nabavu jeftinih tableta od kojih pola ne radi, smatra Bernardić. Naš je cilj da se učiteljima vrati dostojanstvo kako bi zemlja mogla neometano funkcionirati jer u svim resorima vlada neizdrživ kaos, dodao je.


Bernardić ne očekuje da će se pokrenuti lavina sličnih zahtjeva ni da će biti udara na proračun jer je Vlada sa sindikatom javnih službi ovih dana dogovorila njihov kolektivni ugovor zbog čega smatra da neće biti nikakvih posebnih potresa.
Dodao je i da se sindikat liječnika i zdravstvenih radnika s pravom buni jer su izloženi velikom pritisku posla i rade danonoćno, a to im nije adekvatno plaćeno. Čelnik SDP-a upozorio je i na problem nepovjerenja koji je stvorio premijer Plenković jer je najprije govorio da nema novca da bi se pokazalo da ga ipak ima, a i nezadovoljstvo je izazvalo i to što 35 dana nije sindikate pozvao na razgovor. Glavna kriza u Hrvatskoj je kriza povjerenja u institucije, poručio je. H