Svijet
NOVA EUROPSKA KOMISIJA POČINJE RAD

Višegradska skupina za brže proširenje EU-a
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Višegradska skupina očekuje da nova Europska komisija ubrza proširenje Unije, rekao je u ponedjeljak u Pragu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kritizirajući pritom i Finsku, za čijeg šestomjesečnog predsjedanja ni jedna zemlja nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje.


Nakon sastanka u Pragu sa svojim kolegama iz skupine V4, koju uz Mađarsku čine Poljska, Slovačka i Češka, rekao je da je "jedan od najvećih neuspjeha dosadašnje EK na čelu sa Jean-Claudeom Junckerom gotovo potpuno zaustavljanje procesa proširenja". "Stoga mi od nove Europske komisije očekujemo da otvori novo razdoblje proširenja EU-a, s posebnim naglaskom na integraciju zapadnog Balkana", kazao je. Szijjarto je naglasio da će sektor proširenja biti u dobrim rukama, mađarskog povjerenika Olivera Varhelya. "Dogovorili smo se da će V4 poduprijeti napore mađarskog povjerenika da se ubrza proširenje", dodao je. Szijjarto je zamjerio i Finskoj, predsjedajućoj zemlji EU-a u ovom polugodištu, njezin "golem neuspjeh".


"To je prvo predsjedništvo koje nije uspjelo otvoriti ni jedno pregovaračko poglavlje s nekom zemljom kandidatkinjom, koja god to bila - što se nikad prije nije dogodilo", istaknuo je. Na samitu EU-a u listopadu Francuska je blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. "Smatramo da je odgađanje proširenja i postavljanje prepreka proširenju politika koja je suprotna europskim interesima", naglasio je mađarski šef diplomacije. Osim toga, Crna Gora ima još samo jedno poglavlje za otvaranje, a finsko predsjedništvo ni to nije uspjelo, dodao je.
U ponedjeljak je rad počela nova Europska komisija, na čelu s Njemicom Ursulom von der Leyen, u Europskom vijeću čelno mjesto preuzeo je Belgijac Charles Michel. Oni će se, zajedno s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem i predsjednicom Europske središnje banke Christinom Lagarde, okupiti u nedjelju u Bruxellesu na svečanosti obilježavanja 10. obljetnice stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. U srijedu će se nova Komisija prvi put sastati. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike