Osijek
SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA GRADA

Osijek je sigurno, mirno i ugodno mjesto za život
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" za životno djelo dodijeljena Zlati Živaković Kerže

Vezani članci

PANEL GLASA SLAVONIJE U POVODU DANA GRADA

Ljubav je glavni sastojak svakog uspjeha

Osijek, Osječko-baranjska županija, pa i cijela Slavonija našli su se u neopravdanom medijskom prostoru u kojemu su "Grad ili Županija slučaj", ili je istok Hrvatske toliko težak za život da svi odlaze, da su djeca gladna, da ni političari ne rade ništa, da je jednostavno - raspad sustava. I stoga su svi okupljeni na jučer održanoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka u povodu obilježavanja Dana grada svojim razmišljanjima pokazali zašto se ne slažu s time, ali i da su svjesni da se može i bolje.


Sjednicu je otvorio Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća, koji je podsjetio kako je Osijek brendiran kao prepoznatljivo mjesto održavanja brojnih manifestacija, natjecanja, kongresa, znanstvenih i stručnih skupova te svega onoga što ovaj grad čini poželjnom destinacijom kontinentalnog turizma s dvoznamenkastom stopom rasta.


- Osijek se može pohvaliti urbanom aglomeracijom koja je uvjerljivo najuspješnija u Republici Hrvatskoj, imamo Centar izvrsnosti koji omogućava rano prepoznavanje i poticanje darovitosti naših učenika. U Osijeku se gradi poduzetnička zona IT park kao svojevrsna košnica naše, u srednjoeuropskim okvirima, prepoznatljive ICT industrije. Ove godine poticaji za poduzetništvo povećani su 30 puta u odnosu prema 2016. godini i iznose više od sedam milijuna kuna kroz osam različitih mjera. Studija Svjetske banke "Doing business u EU" smjestila je Osijek na drugo mjesto po lakoći poslovanja u RH. Osijek je i dalje u kategoriji najtransparentnijih gradova... - nabraja Požega te dodaje da gradska uprava promišlja i o tome kako će se Osijek razvijati i pozicionirati u budućnosti, a jedna od takvih strateških odluka je nominacija za prvi hrvatski 5G grad.


- No svi ti projekti ne smiju biti ni razlog ni povod da se netko hvali stanjem u Osijeku dokle god postoji i jedan Osječanin i Osječanka koji odlaze u svijet u potrazi za poslom i boljim prihodima. Ali, isto tako, hitno se mora promijeniti iskrivljena medijska slika ovog prekrasnog grada koji je vrlo sigurno, mirno i ugodno mjesto za život - zaključio je Požega.


Da je u pravu daju mu potom i gosti uzvanici - Gari Cappelli, ministar turizma, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, njemu je pak posebno drago što Osijek, kao kontinentalni grad, promišlja o daljnjem razvoju turizma.


- Želim svima zahvaliti na izvrsnom domaćinstvu i klimi koja je bila stvorena kada smo ovdje u Osijeku i Slavoniji imali Dane hrvatskog turizma. Na istom smo pravcu i u dijelu da imamo zajedničke projekte kojima se i ovaj dio Hrvatske ravnomjerno razvija sa svim dijelovima Hrvatske - kaže Cappelli.


Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, ovaj put i u ulozi izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, također podupire sve započete projekte koji vode k onom što Osijek treba biti. Nabraja potom zajedničke aktivnosti Županije koje se realiziraju u Osijeku, počevši od izgradnje zgrade Prve gimnazije, Regionalnog-distribucijskog centra, novog KBC-a...


- No sve to znači zajedništvo, vizija strategije u kojoj želimo da svi vi sudjelujete, da grad Osijek postane ono što mora postati. Bez grada Osijeka ne možemo razvijati ni županiju ni istok Hrvatske - rekao je Anušić.


Sjednica je zaključena dodjelom svečanih priznanja - Zlatne plakete "Grb Grada Osijeka" i "Pečata Grada Osijeka" za ukupno 13 osoba i udruga. "Grb" za životno djelo dodijeljen je prof. dr. sc. Zlati Živaković-Kerže, i to za jedinstven doprinos u području znanosti i istraživanju zavičajne povijesti. Ona je ujedno zahvalila u ime svih nagrađenih.
Potom je sjednica, održana u HNK-u, upotpunjena scenskim programom u kojemu su sudjelovale mlade osječke snage. Nekima od njih ovo je bio prvi javni nastup.
Dario Kuštro

Ivan Anušić: Ovdje je najljepše

Svi zajedno smo tu pomoći, ne uzimajući u obzir i ne praveći razliku zbog bilo kakvih političkih opcija - bitan je grad Osijek, bitni su projekti, bitni su ljudi koji ovdje žive i koji ovdje trebaju ostati. A, nadam se, u budućnosti i dio onih koji će se vratiti u Osijek, vidjeti i reći da je ipak najljepše u svom gradu, u svojoj županiji, u svojoj Hrvatskoj.

Željko Požega

predsjednik Vijeća Grada

Hitno se mora promijeniti iskrivljena medijska slika ovog prekrasnog grada. Treba jasno reći da svi relevantni ekonomski pokazatelji već nekoliko godina nedvojbeno pokazuju gospodarski rast Osijeka
Živaković Kerže: Stalno propitkivanje

Ova stvarnost od nas uvijek zahtijeva da svoje djelovanje nastojimo održati na najvišoj nama mogućoj razini, jer samo tako možemo biti korisni u izgradnji humanijeg i prihvatljivijeg društva za svakog njegova člana. Uvijek se trebamo propitkivati koliko svojim radom pridonosimo izgradnji i kulturi našega života, a ne smijemo zanemariti da se ovdje govori o čovjeku.

Gari Cappelli: Zajedno za čovjeka

Uz dodatne napore koje Vlada RH čini, pozivam vas na zajedništvo koje nas mora okupljati u projektima, u kojima se ne smijemo razdvajati ni po čemu, nego reći da nam je interes samo čovjek koji tu želi živjeti, a ne otići, jer vidi da ovdje ima kapaciteta da se može razvijati, da može imati svoju budućnost. Ako je to ovdje preko turizma, bit će mi drago.

Najčitanije iz rubrike