Osijek
PRIGODNA ČESTITKA ZA DAN GRADA

Na vodenici trpeza s daškom prošlih vremena
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Osječka vodenica bila je izvrsna kulisa za proslavu Dana grada zahvaljujući sadržajnom programu koji su domaćini priredili uz pokroviteljstvo TZ-a Grada Osijeka. Svoju je čestitku sugrađanima uputio i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podsjetivši na to da je osječka vodenica, inače najveća u Hrvatskoj, velika turistička atrakcija.

"S obzirom na to da je vrijeme adventa, kada bilježavamo i Dan grada, u vodenici imamo priliku uživati u nizu radionica pripremljenih za najmlađe, ali i naučiti ponešto o starim zanatima, uz zalogaje tradicionalnih jela i rođendansku tortu", dodao je Piližota i osvrnuo se na demografsko stanje u gradu na Dravi.

"Prema dostupnim parametrima i uzevši u obzir sve društvene skupine koje žive i/ili rade u Osijeku, ne možemo ići ispod brojke od 100.000 ljudi, bez obzira na brojne tvrdnje o manjem broju. Pa samo je studenata na osječkom Sveučilištu 18.000. Što se tiče ozračja, osim trenda rasta zaposlenosti u posljednje dvije godine, ipak treba i dalje raditi na brojnim postavljenim ciljevima, što je moguće uz jasno određene mjere i viziju budućnosti", zaključio je Piližota.

Zanimljivu trpezu koja je dočekala goste na vodenici predstavila je potpredsjednica Ekološke udruge "Vodenica" Boba Davidović, koja je istaknula kako sve što je ponuđeno donosi dašak prošlih vremena. "Ovako su jeli naši stari. Kruh smo priredili od brašna samljevenog u vodenici, i to od cjelovitog zrna, a uz to odlično idu namazi od sira koju su također rađeni od domaćih proizvoda. Nezaobilazni su i domaći suhomesnati proizvodi, ali i kiseli kupus, idealan za ovo zimsko vrijeme. Prigodna je rođendanska torta također starinska jer je izrađena od pet vrsta brašna, mljevene aronije, domaće jabuke, marmelade od dunje i netretiranih oraha. Ovo je naša čestitka voljenom gradu", poručila je Davidović.
E. Nenadić
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike