Crna kronika
UZELI MU UŠTEĐEVINU

Zamolili da im zamijeni novac, pa ga pokrali
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Na osječkom Vijencu Ljube Babića prevaranti su od 84-godišnjaka ukrali nekoliko tisuća kuna

OSIJEK - Unatoč brojnim upozorenjima policije, građani i dalje puštaju u svoje domove neznance koji ih, u pravilu, pokradu i nestanu s njihovom ušteđevinom. Posljednja je žrtva 84-godišnji Osječanin koji je ostao bez nekoliko tisuća kuna.- U subotu u prijepodnevnim satima 84-godišnji hrvatski državljanin dozvolio je nepoznatom muškarcu i ženi da uđu u njegov u stan na Vijencu Ljube Babića u Osijeku. Nepoznate osobe zamolile su 84-godišnjaka da im zamijeni novac u stranoj valuti za hrvatske kune. Nakon što je donio nekoliko tisuća kuna, počinitelji su uzeli novac, rekli da će sami izbrojiti potreban iznos, a ostatak vratiti. Potom su se udaljili i odnijeli sav novac - doznajemo od Zorana Kona, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Policija je pokrenula potragu za prevarantima.



Osječki umirovljenici česta su meta raznih lopova. Početkom srpnja ipak su dolijale dvije prevarantice koje su krale novac osobama starije životne dobi u Osijeku. Za dvije krađe osumnjičene su 43-godišnjakinja i 60-godišnjakinja. Mlađa prevarantica došla je na vrata 82-godišnjaka u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Nakon što ju je pustio u stan, na prodaju mu je ponudila masažer po sniženoj cijeni. Iskoristila je potom nepažnju 82-godišnjaka te ukrala nakit i novac u vrijednosti od više tisuća kuna. U drugom slučaju 43-godišnjakinja i 60-godišnjakinja došle su u stan 76-godišnjakinje u naselju Sjenjak u Osijeku. Na prodaju su joj ponudile masažer. Iskoristile su nepažnju 76-godišnjakinje te joj ukrale više stotina kuna.

Sredinom kolovoza, dok je jedna prevarantica masirala 76-godišnjakinju, druga osoba je iz stana Osječanke ukrala zlatninu.



Iz policije kažu kako su u posljednje vrijeme sve češće takvi načini prijevare, uglavnom usmjereni prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Čest je slučaj da lopovi, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu nudeći im pomoć i medicinske usluge, kao što je, na primjer, mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično ili se predstavljaju kao policajci civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Prevaranti su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Jako često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da je riječ o prijevari.
Sandra Lacić

“POMAGALI” PA PREVARILI 18 OSOBA
Početkom godine 40-godišnjak i 32-godišnjakinja optuženi su da su više starijih osoba prevarili za više od 127 tisuća kuna. Oni su se osobama starije životne dobi i loših imovinskih prilika, lažno predstavljali i govorili da će im osigurati pomoć u vidu paketa s hranom i higijenskim potrepštinama, kao i novčanu pomoć. Žrtvama su rekli da moraju potpisati neke dokumente i zatim bi ih odvozili kod raznih teleoperatora, gdje bi zapravo potpisivali pretplatničke ugovore, na osnovu kojih su dobivali razne vrijedne mobitele koje bi par odmah uzeo.
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike