Autoglas
PREMIJERA: ID. SPACE VIZZION

Vozilo predstavlja savršenu aerodinamiku i prostranost
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
ID. Space Vizzion ima aerodinamičan dizajn Gran Turisma s prostranošću SUV-a

Volkswagen je predstavio ID. Space Vision, sedmo konceptualno vozilo iz obitelji ID. modela, nadovezavši se tako na modele ID.1, ID. Crozz1, ID. Buzz1, ID. Vizzion1, ID. Buggy1 i ID. Roomzz1. Kao i svi modeli ID. vozila, novi ID. Space Vizzion bit će potpuno električni.

Posebno markantna značajka jest prednji dio vozila s otvorima za protok zraka, čime se postiže koeficijent otpora zraka od 0,24. ID. Space Vizzion objedinjuje kvalitete aerodinamike modela Gran Turismo s prostranom unutrašnjošću SUV vozila, čime definira potpuno novi segment. Temelji se na modularnoj električnoj platformi (MEB). Brutokapacitet baterije od 82 kWh omogućuje vožnju do udaljenosti od 590 kilometara (WLTP), ili 300 milja (EPA). S izlaznom sistemskom snagom od 250 kW (4MOTION) ID. Space Vizzion ubrzava do 100 km/h za 5,4 sekunde (5 sekundi do 60 mph).

Kako mu ne treba veliki prostor za motor, dizajneri i inženjeri optimizirali su aerodinamiku i time povećali doseg vozila. Otvori za protok zraka integrirani su u prednjem dijelu - zrak protječe kroz vodoravan prostor između glavnih svjetala te se usmjerava prema natrag preko iznimno nisko izvedenog prednjeg poklopca vozila. Također dolazi do protoka zraka u vanjska područja prednjeg branika, odakle se on također usmjerava prema stražnjem dijelu vozila.

ID. Space Vizzion u potpunosti iskorištava prednosti koje nudi platforma MEB. Međutim, nije samo električni pogon značajka koja ID. Space Vizzion čini održivim vozilom, već tome pridonose i materijali upotrijebljeni u unutrašnjosti. Oni su izrađeni od održivih materijala kao što je nova umjetna koža AppleSkin koja sadrži određenu količinu materijala preostalog iz proizvodnje jabučnog soka. K tomu se u unutrašnjosti ID. Space Vizzion ne upotrebljava krom – on je zamijenjen lakom sa završnom obradom koja nalikuje kromu. Sa svojim potpuno digitalnim cockpitom ID. Space Vizzion postavlja nova mjerila kada je riječ o intuitivnom rukovanju. Prvi se put sve relevantne informacije o vožnji prikazuju na Head-up zaslonu s AR tehnologijom. Umjesto klasičnog cockpita dostupan je mali zaslon koji prikazuje samo osnovne informacije o vožnji.

Milan Bugarić
NA TRŽIŠTE DOLAZI 2021.
Sve funkcije zabavnih sadržaja, komforne i online funkcije te postavke vozila zajedno se pojavljuju na dodirnom zaslonu veličine 15,6”. K tomu ID. Light – interaktivna traka svjetala između A stupova vozaču šalje ključne informacije intuitivnim putem. ID. Space Vizzion pruža konkretan pogled na verziju serijske proizvodnje koja će doći krajem 2021. godine.