Kultura
U ČAST 30 GENERACIJA

Tko jednom postane Zumbić, zauvijek je u srcu Zumbić
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
Čast da pjesmom otvore večer pripala je Zumbićima, uz ljupke gošće iz VA Brevis. Pod ravnanjem Antoanete Radočaj Jerković

Samo dva su sata bila potrebna da se rasprodaju sve karte za svečani rođendanski koncert Zumbića u HNK-u! Ne čudi, jer je riječ o iznimno kvalitetnom dječjem zboru koji godinama niže nacionalne i međunarodne uspjehe, a i u tri je desetljeća kroz zbog prošlo tisuće i tisuće osječkih mališana, koji su naučili voljeti glazbu. Danas su mnogi od njih odrasli ljudi, čija su djeca sada možda raspjevani Zumbići. Danas diplomirani lutkar i glumac, član ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, 25-godišnji Gordan Marijanović i sam je stasao u Zumbićima, pa mu je - s obzirom na sve - s pravom pripala čast voditi nedjeljnu svečanost u ime 30 generacija Zumbića.


- Tko jednom postane Zumbić, zauvijek u srcu ostaje Zumbić - riječi su kojima je Marijanović započeo večer, u kojoj su se na pozornici izmjenjivali pjesma, smijeh, lijepa sjećanja, važni i dragi gosti, a sve zaogrnuto najiskrenijim emocijama i zvonkim glasovima mladih i malih pjevača.

Ljupke Brevisice

Čast da pjesmom otvore večer pripala je Zumbićima, uz ljupke gošće iz Vokalnog ansambla Brevis. Pod ravnanjem Antoanete Radočaj Jerković, koja je upravo uz ovaj zbor stasala kao dirigentica, izveli su popularnu pjesmu Eltona Johna/Tim Ricea Can You Feel the Love Tonight iz Disneyevog hita Kralj lavova.


Zumbići su tijekom godina na najljepši mogući način, predanošću glazbi i marljivo radeći, dotaknuli grad i obilježili djetinjstva tisuća mališana, a sve je počelo 1989., kada je bračni par Burić, Jelena i Vjekoslav, odlučio svoj san pretvoriti u javu. Njihova ideja o malom dječjem zboru pretvorila se u rasadnik glazbenih talenata. Prva je dirigentica Zumbića Nives Boras nazočila je nedjeljnoj svečanosti. Dužnost je od nje 1994., tada kao tinejdžerica, preuzela Antoaneta Radočaj-Jerković, koju svi od milja zovu Neta i koja je prof. Jelenu Burić naslijedila kao umjetnička voditeljica zborova. Ubrzo joj se pridružio klavirist Davor Dedić, a zbor od tada buja, nastavlja nizati uspjehe, povećava se broj članova, stručnih suradnika, projekata. Na probama i koncertima vlada poznata - Zumbić atmosfera - vole reći i mali i veliki, a to znači da se druže, putuju, pjevaju, odrastaju, snimaju...


Svi u kazalištu prisjetili su se velikih uspjeha Zumbića, emotivnih trenutaka, najljepših nastupa, proba... a videosnimke ‘prekidali‘ su Zumbići pjesmom, pod ravnanjem sadašnje dirigentice Majde Milinović i uz klavirsku pratnju Martine Proleta. Čuli smo brojalice Pere Gotovca En ten tini, Ringa, ringa raja, te Slon u Babilonu Ive Lhotke-Kalinskog...


Davor i Neta uspješan su dvojac koji do danas predano radi u promicanju (ne samo zborske) glazbe u gradu i odavno su odlučili podići to na višu razinu, te osnovali Glazbenu radionicu Polifonija, na čiju je 20. obljetnicu u lipnju prošle godine osnovan Institut za zborsku glazbu Polifonija.


Iza Zumbića su i brojni operni projekti u suradnji s HNK-om (CArmen, La boheme, Grofica Marica, Mali dimnjačar...) pa su nedavno osnovali i Dječji operni zbor koji vodi Anja Papa. Ulomak iz Brittenove opere Mali dimnjačar izveli su i na slavljeničkom koncertu. Snimili su Zumbići čak devet studijskih albuma, a najponosniji su na Kapljice sa skladbama Brune Bjelinskog (povodom čega se videoporukom javio njegov sin, dirigent i skladatelj Alan Bjelinski, zahvalivši im što su odabrali i izveli skladbe njegova oca i čestitavši rođendan. Ovaj je album postao ogledni primjerak izvrsnosti kada je dječje umjetničko pjevanje u pitanju, naglasio je Gordan, istaknuvši i album Mjesto za mene u suradnji s Meri i Anitom iz grupe Meritas, na koji su Zumbići također vrlo ponosni. Videočestitku poslale su im i Meri i Anita (Meritas). Kao prilog tim suradnjama, izveli su dvije skladbe Brune Bjelinskog s albuma Kapljice - Pianino i Macina prehlada.

90-ak pjevača

Čak 47 djevojčica i jedan dječak današnja su starija skupina Dječjeg zbora "Osječki Zumbići", no važna su karika i najmlađi pjevači koji su im se ubrzo pridružili na pozornici i njih 90-ak izvelo je pjesmu Najljepše je biti dijete skladatelja Vjekoslava Burića (solo: Iva Dovođa i Iva Mihaljević). U pjesmici Kuća luda narator je Ivica Lučić, ravnatelj DKO-a, i sam Zumbić-tata. Bubamaru su izvele Anja Papa i Lea Terzić, a na Medu Zumbićima i solistici Nori Krivanek spontano se pljeskom pridružilo cijelo gledalište. Teško je bilo odoljeti tim slatkim glasovima i sretnim licima pjevača pa su im gledatelji pružili sjajnu podršku. Nimalo nevažan nije podatak na video pjesmice Medo na YouTubeu ima više od milijun i tristo tisuća pregleda!


Rođendanska se koncertna večer bližila kraju pa su zahvale uputli svima koji su ih godinama pratili i podržavali i još to čine, poput HNK, Grada Osijeka, Gradske četvrti Tvrđa, roditelja, prijatelja, medija.
Za kraj su izveli pjesmu Prijatelji (za koji su prije nekoliko dana snimili spot u Tvrđi). Tekst i glazbu napisao je Goran Bošković, koji im se na pozornici i pridružio.


Narcisa Vekić
Osmijeh na lica
Nakon brojnih pjesmica, lijepih riječi i poneke suze raznježenih roditelja u gledalištu, zahvalili su Zumbići i današnjim voditeljicama Zumbića Majdi Milinović, Anji Papa, Martini Proleta i Doris Rukavina koje svojim predanim radom svakog tjedna stavljaju osmijehe na lica Zumbića!
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike