Kultura
MATICA HRVATSKA SLATINA: DANI MIRKA JIRSAKA

Sablić Tomić: Slavonski identitet uklopiti u matricu hrvatske književne poetike
Objavljeno 3. prosinca, 2019.
SLATINA - Ogranak Matice hrvatske u Slatini proteklog je vikenda u Zavičajnom muzeju organizirao Dane Mirka Jirsaka, kojima treću godinu zaredom obilježava život i djelo književnika, pjesnika slavonske ravnice, prosvjetnog djelatnika, novinara i slatinskog zavičajnika Mirka Jirsaka (1909.-1999.).Predsjednica Ogranka Zorica Varga podsjetila je na okrugli stol o Mirku Jirsaku, na kojem su 2009. sudjelovali najveći poznavatelji Jirsakove književnosti Predrag Jirsak, Vladimir Rem, Goran Rem, Angelina Bijelić i Ivan Trojan, a Jirsakove pjesme čitala njegova unuka Iskra. Matica je 2004. objavila knjigu 101 pjesma, u stalnom se postavu muzeja nalazi izložba o Mirku Jirsaku i njegov radni stol, a jedna ulica u gradu nosi njegovo ime.

O Jirsakovoj knjizi Ucjena, iz koje su priče objavljene u Reviji, a 2009. knjigu je objavila i Općinska narodna knjižnica Drenovci, govorila je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a ulomke iz djela čitala Mirna Ostrošić.

Poznata književnica i književna teoretičarka Helena Sablić Tomić istaknula je da Jirsakove priče tematiziraju odnos pojedinca i prostora, vlasti, ideologije, da je taj pojedinac tjeskoban i ne snalazi se najbolje u kolopletu društvenih zbivanja, ali Jirsak ne piše patetično, ne piše sentimentalno dok dobro pozicionira način na koji taj pojedinac živi i bori se s vihorom ideologija:

- One su suvremene upravo zbog toga što se i danas većina čitatelja nalazi u tom jednom stiješnjenom prostoru odnosa između samoga sebe i prostora u kojemu se nalazi, Europe, jezika, identiteta itd.

Helena Sablić Tomić pokrenula je i pitanje značenja slavonskih zavičajnika:

- Kada govorimo o osobama koje su zadužile određeni prostor, trebali bismo misliti od njihova djela prema onome što oni znače za identitet prostora nacionalnoga, regionalnoga, i na koji način su se oni uklopili u neki širi kontekst. Trebamo vidjeti kako ćemo s Mirkom Jirsakom prostor Slatine uklopiti u širi, značajni kontekst, gdje se on sa svojom poetikom može hrabro nositi s onima koji su bili djelatni u hrvatskom kontekstu sredinom 20. st. Treba vidjeti je li on bio pisac kojega su naši teoretičari stavili u prostor potonulog dobra koje moramo pročitati, je li bio autor koji je dobro participirao s primarnom maticom hrvatske poetike ili je bio književnik koji je uspijevao postići iskorak u odnosu na poetiku s obzirom na trenutak kad je pisao o nekim temama.

Helena Sablić Tomić pokušala je odgovoriti na pitanje što znače Dani i kako sačuvati slavonski identitet promišljajući autore koji u njemu egzistiraju:

- Poruka Dana trebala bi biti jedna uvezana, zajednička projekcija kako sačuvati iskonski, slavonski identitet kroz različite Dane značajnih slavonskih i hrvatskih autora koji su zadužili prostor i nekako se kulturno agresivno nametnuti matrici hrvatske književne poetike i staviti se uz bok onih koji čine hrvatsku kulturu.

U vremenu teške europeizacije, kad se ne čitaju hrvatski autori i kad engleski postaje važniji od hrvatskoga, mladima koji žive na društvenim mrežama i komunicira skraćenim porukama, nije zanimljivo razgovarati o zavičajnicima.

- Ovakve tematske tribine mogu biti dobri nukleusi iz kojih se može izroditi svijest o nužnosti čuvanja identiteta kojemu pripadamo, jer ga u budućnosti više ne će biti ako nema generacije koja će shvatiti koliko je to značajno da bismo sačuvali sebe - dr. sc. Sablić Tomić smatra da bi sve Dane u Slavoniji trebalo posložiti i kao jedno mišljenje Slavonije istupiti prema Ministarstvu kulture, jer jedino tako bi se Slavonija mogla nametnuti kao identitet koji ima svoj kontinuitet.

Bibliotekarska savjetnica, mr. sc. Vera Erl, ispripovijedala je zanimljiv susret s Jirsakom kad je došao na književni susret umjesto svoga sina Predraga, književnika i znanstvenika.

U okviru Dana knjigu Slatinčanina Olivera Jukića Priča o NK Slatina, predstavili su Ksenija Vujanović Juras, Saša Vujanović i autor. Poveznica između NK-a Slatina i Jirsaka činjenica je da je i Jirsak bio nogometaš i član NK-a Slatina, a knjiga je tiskana u nakladništvu slatinskog Ogranka MH.

Petar Žarković
Dr. sc. Sablić Tomić smatra da sve Dane u Slavoniji treba kao jedno mišljenje ponuditi Ministarstvu kulture
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike