Sport
U BUKUREŠTU ŽDRIJEBANE SKUPINE ZA EURO 2020

Ponoviti rusko ljeto 2018. - Prva utakmica s Englezima je najvažnija, ne može biti bolje i ljepše otvaranje za nas
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Vatreni otvaraju 14. lipnja na Wembleyu protiv Engleske, a potom u Glasgowu igraju s Češkom te s pobjednikom doigravanja lige C

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će na Euru sljedeće godine u skupini D, u kojoj će joj suparnici biti Engleska, Češka i pobjednik doigravanja kroz ligu C Lige nacija (Škotska, Izrael, Norveška ili Srbija). Svjetski će doprvaci svoj šesti nastup na kontinentalnoj smotri otvoriti 14. lipnja na londonskom Wembleyu protiv Engleza, pet dana poslije igrat će s Česima u Glasgowu, gdje će 23. lipnja odigrati i protiv pobjednika lige C.


Takav je rezultat subotnjeg ždrijeba u Bukureštu, koji je na kraju protekao gotovo idealno za nas, ispunivši većinu želja izbornika Zlatka Dalića, ali i svih navijača. Izbjegnuta je skupina A i dva daleka putovanja u Baku, eskiviran je i europski prvak Portugal, iz treće jakosne skupine, koji je na kraju dopao u skupinu F, koju je većina nas priželjkivala zbog dva "domaća" terena, u Münchenu i Budimpešti. Na kraju je ispalo dobro što nam se nije ispunila ta želja jer bismo onda mi bili sudionici "skupine smrti", a u kojoj će sada veliku borbu za prolazak voditi Njemačka, Francuska i Portugal te pobjednik lige A ili D.

Dalić zadovoljan

Izbornik Dalić, već prema običaju, bio je smiren i odmjeren u prvim reakcijama, a odavao je dojam zadovoljstva epilogom ždrijeba. I istaknuo kako je bez obzira na imena suparnika prvi cilj Hrvatske jasan - prolazak u osminu finala.


- Zadovoljni smo. Rekli smo da nema lagane skupine, ali ne možemo birati. Moja je želja bila izbjeći Portugal iz trećeg "pota" i to smo izbjegli. Ponovo igramo s Engleskom, još jedna velika utakmica i otvaranje s njima na Wembleyu. A onda nas čekaju dvije utakmice u Glasgowu, protiv Češke i pobjednika doigravanja. Mislim da, realno, možemo proći dalje, što je naša ambicija i želja - objasnio je Dalić, koji će se u kratkom vremenu od nepune dvije godine već četvrti put taktički nadmudrivati s izbornikom Gordog Albiona Garethom Southgateom. U prethodna tri ishod je izjednačen, pobjeda na svakoj strani i remi, iako je jasno kako je ona naša, ostvarena prije godinu i pol u Rusiji, nemjerivo važnija od "uzvrata", kada su Englezi pobjedom na Wembleyu osvojili našu skupinu u Ligi nacija. Slavlje u polufinalu vjetskog prvenstva ne može se mjeriti s ostalim susretima, što je jasno istaknuo i sam Southgate na pitanje može li se usporediti taj susret s ovim koji slijedi, odgovorivši kako bi bez dvojbi birao pobjedu u polufinalu SP-a.


- Mislim da nas je engleski izbornik htio izbjeći, tako smo razgovarali prije ždrijeba, no nismo si to uspjeli priuštiti ni on ni ja. Englezi su moćna momčad, pogotovo na Wembleyu, no imat ćemo i mi svoju podršku u toj reprizi Lige nacija i polufinala Svjetskog prvenstva. Nama je prva utakmica s Englezima najvažnija, ne može biti bolje i ljepše otvaranje za nas. Nakon toga slijede kao dvije lakše utakmice u kojima moramo tražiti našu priliku. Mi znamo što je naš cilj, to je proći skupinu i da bismo to ostvarili, moramo dobiti dvije utakmice. To nam je zadatak i prvi cilj - rekao je hrvatski izbornik, koji je istaknuo i kako će zbog činjenice da ćemo trećeg suparnika u skupini doznati tek 31. ožujka priprema biti nešto otežana, ali i da će stručni stožer biti spreman na sve opcije.


- Nepoznavanje trećeg suparnika u skupini malo otežava pripremu, no vidjet ćemo tko će proći u ožujku. Svi su nezgodni, pogotovo Srbija, ali tu su i Škoti, koji su domaćini i ako prođu dalje, mi ćemo igrati protiv dva domaćina Eura. Vidjet ćemo tko će proći. Imat ćemo dovoljno vremena napraviti analizu i "skauting" tih reprezentacija. Najvažnije je da moramo vjerovati u sebe, ja vjerujem u našu momčad, u naše igrače, da možemo ponoviti uspjeh od prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu, napraviti dobar posao i na to smo spremni. Imamo šest mjeseci vremena pripremiti se i napraviti sve što treba. I, naravno, najvažnije je da svi igrači budu zdravi.


S obzirom na to da je Euro raspršen u čak 12 zemalja, postojale su razne opcije oko lokacije kampa hrvatske reprezentacije, čak i ta da on bude u Hrvatskoj. No s obzirom na to da ćemo sve tri utakmice u skupini odigrati na Otoku, logičnom se nameće opcija da i Vatreni budu smješteni negdje na potezu između Londona i Glasgowa.


- Ovakav nam ždrijeb mijenja malo planove. S obzirom na to da igramo u Londonu i Glasgowu, mislim da je najbolje i najkvalitetnije rješenje tamo naći pravi kamp te tamo boraviti u vrijeme Europskog prvenstva.


Bilo bi sjajno kada bismo i posljednji svoj susret odigrali na Wembleyu, što bi značilo da ćemo dogurati najmanje do polufinala, a zašto ne i do finala, koji se također igra na kultnom londonskom stadionu.


- Vidjet ćemo što će biti, prvo da prođemo skupinu, to nam je najvažnije. Idemo korak po korak, tako smo i prije dvije godine išli po cijeloj Rusiji pa završili u Moskvi - poručio je Dalić.
Kalkulacije za nokaut-fazu

Jasno je kako si hrvatski izbornik, a ni igrači, ne smije dopustiti nikakve kalkulacije i planiranje pokušavajući birati poželjan put u nokaut-fazi natjecanja. Do nje najprije treba stići, a već je i prošli Euro, prvi koji se igrao prema ovom proširenom formatu, s 24 reprezentacije, jasno pokazao kako planovi vrlo brzo padnu u vodu. Tko je mogao predvidjeti tada da će Portugal u konkurenciji Mađarske, Islanda i Austrije biti tek treći u skupini te se kao jedna od četiri najbolje reprezentacije "ušuljati" u osminu finala. Tako je neočekivano došao na put Hrvatske, izbacivši je nakon produžetaka, nakon čega je otišao sve do kraja te uzeo naslov.


Zato se i ne treba previše zamarati s kim bismo mogli igrati u drugom krugu, iako je razumljivo, pogotovo navijački, baciti oko na potencijalni put. U osminu finala će iz svake skupine prve dvije reprezentacije te četiri najbolje trećeplasirane, pa je kombinacija više nego uobičajeno. Pomalo je neobično što ispada da je bolje biti drugi ili treći u našoj skupini nego prvi, jer pobjednik naše skupine, D, ide na drugoplasiranog iz "skupine smrti" (Njemačka, Francuska, Portugal, kvalifikant) u Dublinu. U slučaju pobjede četvrtfinale je u Rimu protiv boljeg iz dvoboja pobjednika skupine E i neke od trećeplasiranih reprezentacija. Drugo mjesto iz naše skupine za suparnika nam donosi drugu reprezentaciju iz skupine E (Španjolska, Švedska, Poljska, kvalifikant), a potencijalno četvrtfinale u St. Peterburgu protiv pobjednika dvoboja prvoplasirane reprezentacije skupine F i jedne od trećeplasiranih reprezentacija. U slučaju prolaska u osmini finala s trećeg mjesta skupine kombinacija je više.
Sve te mogućnosti i kombinacije Dalić i igrači moraju zaboraviti, najbolje je da samo primijene vlastiti recept iz Rusije. Tada se nisu opterećivali tko im je na suprotnoj strani terena te im je takav pristup donio upis u povijest našeg nogometa. Ponovilo se.


Goran Roguljić
Engleska
Engleska je dominatno projurila kvalifikacijskom skupinom A, ostvarivši u osam utakmica sedam pobjeda i samo jedan poraz, uz razliku pogodaka od 37:6. Jedini posrtaj napravila je u Pragu, gdje ju je Češka svladala sa 2:1, što će joj sigurno biti dodatni motiv za uvrat na Euru. Englezi su definitivno u naletu, imaju mladu i iznimno talentiranu reprezentaciju, koja može samljeti suparnika. No treba uzeti u obzir da u kvalifikacijama i nisu imali posebno velike izazove, jer su, osim protiv Čeha, za suparnike imali Kosovo, Bugarsku i Crnu Goru. Ipak, s obzirom na to da se igra na Wembleyu, vrijedi spomenuti da su u kvalifikacijama tamo upisali tri uvjerljive pobjede, s ukupnom razlikom od 16:0.

Hrvatska i Engleska do sada su odigrale deset međusobnih utakmica, s pet pobjeda Engleza, dva remija i tri naša slavlja. Najveću "težinu" svakako ima onih 2:1 iz polufinala Svjetskog prvenstva u Rusiji, što nas je odvelo do najvećeg uspjeha u povijesti. Pamtimo i dvije pobjede u kvalifikacijama za Euro 2008. (2:0, 3:2), ali i dvije pljuske u borbi za SP 2010. (1:4, 1:5), a u Ligi nacija lani bilo je 0:0 i 2:1 za Engleze.
U ožujku doznajemo četvrtog suparnika
Ime četvrtog suparnika Hrvatska će doznati tek 31. ožujka, nakon što se završi doigravanje lige C Lige nacija. U polufinalima 26. ožujka igrat će se susreti Škotska - Izrael i Norveška - Srbija, a u finalu pet dana poslije igrat će pobjednici tih dvoboja, s tim što će domaćin biti pobjednik drugog polufinala.

Nevjerojatno zvuči podatak da od svih potencijalnih suparnika iz ovog doigravanja Hrvatska jedino Škotsku nikada nije pobijedila, u ukupno pet utakmica (četiri službene) ostvarila je samo tri remija i dva poraza. Zato nam je prava "mušterija" Izrael, s kojim smo igrali deset utakmica (četiri službene) i zabilježili devet pobjeda i jedan remi. Sa Srbijom smo igrali dva puta (2:0, 1:1) u borbi za SP 2014., a sa SRJ isto dva puta (0:0, 2:2), što nas je na kraju stajalo odlaska na Euro 2000.
Češka
Češka je svoj sedmi Euro od samostalnosti izborila kroz istu skupinu kao i Engleska. Ali s puno više muke, ostvarivši pet pobjeda i tri poraza uz gol-razliku od 13:11. Krenula je katastrofalno, "petardom" na Wembleyu, potom kod kuće dobila Bugarsku (2:1) i Crnu Goru (3:0), a onda izgubila od Kosova (1:2). Ipak, kada je bilo najpotrebnije, nanizala je tri pobjede, prvo u gostima kod Crne Gore (3:0), potom je u Pragu pala Engleska (2:1), a u Plzenju Kosovo (2:1), što je na kraju bilo dovoljno, pa poraz u Bugarskoj (0:1) nije imao utjecaj.

U šest svojih nastupa Češka je tri puta prolazila skupinu, a najveći je uspjeh ostvarila na svom prvom Euru, 1996., kada je poražena u finalu "zlatnim" pogotkom od Njemačke (1:2). Osam godina poslije dogurala je do polufinala, a 2012. do četvrtfinala. Na prošlom Euru zapela je u skupini u kojoj je bila i Hrvatska. To je bio i jedini službeni susret, a završio je 2:2, nakon što su Vatreni do završnice vodili sa 2:0. Prethodna dva dvoboja bila su prijateljskog karaktera, u Puli 2011. bilo je 4:2, a davne 1996. u Casablanci 4:1 nakon jedanaesteraca (1:1).
korak naprijed

HRVATSKA NA EP-u NIKAD DALJE OD ČETVRTFINALA
Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike