Novosti
U SRBIJI UHIĆENJA

U Sloveniju iz RH ulazi sve više migranata
Objavljeno 1. prosinca, 2019.
Slovenska policija zabilježila je u prvih deset mjeseci ove godine 14.066 ilegalnih ulazaka u zemlju, što je 72 posto više nego lani u istom razdoblju, objavilo je u subotu ministarstvo unutarnjih poslova.


Najveći broj ilegalnih migranata koji su se u jednom trenutku našli u Sloveniji potječe iz Alžira (1752), drugi na listi migranata su oni iz Afganistana (1519), a slijede državljani Bangladeša, Sirije i Irana. Sloveniji su u deset mjeseci vraćena 553 migranta iz drugih država koji su prije toga boravili u Sloveniji, među njima najviše iz Italije i Austrije, ali i 25 iz Hrvatske. S druge strane, slovenski su organi u deset mjeseci u Hrvatsku vratili 9653 migranta, što je veliko povećanje u odnosu prema 3906, koliko ih je slovenska policija predala hrvatskim kolegama u istom razdoblju lani. U istom se razdoblju ove godine povećao broj migranata koji u Sloveniji podnose zahtjev za azil: s 2875 lani na 3350 ove godine. Lani je u prvih deset mjeseci Slovenija status međunarodne zaštite priznala za 102 migranta, ove godine u istom razdoblju taj broj je pao na 62. U centrima za migrante s priznatim statusom zaštite u Sloveniji je trenutno 335 ljudi.


Ove brojke govore da migracija nije sasvim zaustavljena i da je zapravo u porastu, bez obzira na sve zatvorenije granice.


U međuvremenu neki od migranata rade jako profitabilan posao, tako su pripadnici srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova uhitili u Novom Sadu, Apatinu, Loznici i Sremskoj Mitrovici 13 osoba osumnjičenih da su krijumčarile migrante preko Dunava u Hrvatsku, objavio je u nedjelju srbijanski MUP.
Sumnja se da su za novčanu naknadu prevozili Dunavom u Hrvatsku državljane Indije i Kine, kao i osobe s područja Kosova, koje nisu imale vize za zemlje Europske unije. Osumnjičenima je određeno zadržavanje u pritvoru. H
Možda ste propustili...