Sport
HRVATSKA NA WEMBLEYU I HAMPDEN PARKU

Hram i dom nogometa
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Prvi susret Vatreni igraju 14. lipnja na Wembleyu, nadamo se i posljednji 12. srpnja

Football‘s coming home. Nogomet se vraća kući, ali i Hrvatska stiže u kolijevku nogometa. London i Glasgow gradovi su gdje će hrvatska nogometna reprezentacija odigrati svoje susrete u D skupini Europskog prvenstva 2020. Londonski Wembley i Hampden Park u Glasgowu dva su stadiona na kojima se pisala nogometna povijest. U lipnju sljedeće godine bit će upisani kao mjesta odigravanja susreta hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Drugi put finale EP-a

Svoju prvu utakmicu Hrvatska će odigrati 14. lipnja protiv Engleske na Wembleyu, koji će sljedeće ljeto biti stadion koji će drugi put biti poprište finalne utakmice Europskog prvenstva. Prvi put dogodilo se to 1996. godine, a finale predstojećeg EURO-a predviđeno je za 12. srpnja, pa se nadamo kako će Hrvatska osim prve i posljednju utakmicu odigrati na tom nogometnom hramu s karakterističnom kupolom koji je postao zaštitni znak stadiona u sjeverozapadnom dijelu Londona. Originalni Wembley sagrađen je 1923. godine za potrebe Velesajma Britanskog Carstva. Bio je središnje mjesto Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, a na njegovu travnjaku postignuti su neki nezaboravni pogodci poput onoga kontroverznog Geoffa Hursta koji je odlučio finale Svjetskog prvenstva 1966. godine ili "zlatni gol" Olivera Bierhoffa na EP-u 1996. godine, s kojeg mnogi pamte pogodak Paula Gascoignea Škotima koji je "Gazza" proslavio polijevanjem vode simulirajući tako svoj izlazak u pub kada ležeći za šankom nije bio polijevan vodom. Wembley je stadion na kojem su Rolling Stonesi održali najviše koncerata u svojoj karijeri, na kojem se 13. srpnja 1985. dogodio veliki Live aid koncert pa će dan nakon finala EURO-a biti obilježeno 35 godina od toga spektakla. Novi Wembley kakvoga danas poznamo obnovljen je 2007. godine, a nakon obnove na njemu je već tri utakmice odigrala i Hrvatska. Najviše pamtimo onu prvu, pobjedu od 3:2 u kvalifikacijama za EP 2008. godine. Olić, Kranjčar i za kraj Petrić tada su "Gordom Albionu" spriječili odlazak na EURO 2008. godine. Puno manje uspješna bila su preostala dva hrvatska "izleta" na Wembley. U kvalifikacijama za SP 2010. domaćin nam je uzvratio pobjedom od 5:1 spriječivši nam tako odlazak u Južnu Afriku, a pobjedu su domaći slavili i prošle godine u Ligi nacija. Tada je bilo 2:1 za Englesku, premda je Hrvatska povela pogotkom Andreja Kramarića.

Najstariji stadion


Druga dva susreta u D skupini Hrvatska će odigrati 19. i 23. lipnja u Glasgowu na Hampden parku. Poznat je diljem svijeta kao "dom nogometa". Najstariji nogometni stadion na kojem se i danas igraju međunarodne utakmice. Sagrađen je 1903. godine premda se na tom istom mjestu nogomet igrao i ranije. Do 1950. godine i dovršetka brazilske Maracane bio je to najveći stadion u svijetu s kapacitetom od 150 tisuća gledatelja. I on je tijekom 116 godina bio obnavljan, a ovo će mu biti prvi put kako će se na njemu odigrati i završnica nekog velikog reprezentativnog nogometnog natjecanja. Što se tiče klupskog nogometa, bio je domaćin čak tri finala Kupa/Lige prvaka (1960, 1976, 2002) i jednog finala Kupa UEFA (2007.). Stoga najpoznatiji pogodak postignut na njemu svakako je volej Zinedinea Zidanea u finalu Lige prvaka 2002. godine kojim je donio "ušati trofej" Realu u susretu s Bayerom iz Leverkusena (2:1). Hrvatska je na njemu odigrala tri utakmice, a zasad još nismo ostvarili pobjedu na Hampden parku. U kvalifikacijama za SP 2002. nije bilo pogodaka, prijateljska utakmica 2008. završila je 1:1, a neslavno je završio susret u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Škotska je slavila s 2:0, a nakon toga susreta Igor Štimac više nije bio izbornik Hrvatske. Sada Zlatko Dalić i njegovi igrači imaju dvije prigode promijeniti lošu tradiciju Hampden Parka.


Krešimir Lacković
Hrvatski navijači već počinju kovati planove za sljedeće ljeto i boravak na Otoku
KAKO DO LONDONA?
Zagreb s Londonom ima otvorenu redovitu liniju Croatia Airlinesom, ali mnoge su zračne luke povezane s glavnim gradom Velike Britanije i niskotarifnim kompanijama poput Ryanaira. Tako u ovom trenutku avionska karta od Zadra do Londona Ryanairom stoji oko 650 kuna. Tijekom ljeta otvorene su sezonske linije iz Pule i Rijeke (s otoka Krka), a nedavno je najavljeno kako će irska aviokompanija vratiti letove i iz Osijeka, koji je također jedno vrijeme bio povezan s Londonom. U iščekivanju povratka Ryanaira u Klisu svakako treba naglasiti kako izravne linije za London lete i iz Budimpešte. U ovom trenutku vrlo povoljno za 600-tinjak kuna. Gotovo dvostruko skuplji je let iz Beograda.
KAKO DO GLASGOWA?
Svi putevi vode u London, ali i iz njega. London je zrakoplovima sjajno povezan sa svim velikim britanskim gradovima, pa tako i s Glasgowom. U ovom trenutku najjeftinija povratna karta iz Londona za Glasgow (odlazak 18. lipnja dan prije druge utakmice, a povratak 24. lipnja nakon treće utakmice) stoji nešto manje od 700 kuna, odnosno 250 kuna u jednom smjeru dan uoči utakmice s Češkom. Znači otprilike slična je cijena u jednom smjeru ugodnim vlakom od Londona do Glasgowa. Može se ići i autobusom, što je najjeftiniji transport, ali putovanje traje i do devet sati.
Wembley
Kapacitet: 90.000

Sagrađen: 1923., obnovljen 2007. godine

Korisnici: engleska nogometna reprezentacija, NFL International Series

Rekordna nogometna posjećenost: 89.874 Cardiff City - Portsmouth, finale FA cupa 2008.

Rekordna nenogometna posjećenost: 98.000 (koncert Adele 2017.)
Hampden Park
Kapacitet: 52.000

Sagrađen: 1903, obnovljen 1999.

Korisnici: škotska nogometna reprezentacija, FC Queen‘s Park

Rekordna posjećenost: 149.527 (nogometna utakmica Škotska - Engleska 1937. godine)
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike