Osijek
ŠTO KADA SUSJED GOMILA SMEĆE U STANU?

Skupljače smeća prijaviti policiji
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
U Zavodu za stanovanje, vatrogascima i policiji poznati su stanari koji zakrčuju otpadom ne samo svoje stanove već i stubišta

Dosta materijala neprimjerenog u stambenom objektu najvjerojatniji je uzrok požara u splitskom naselju Trstenik koji je početkom tjedna progutao taj i oštetio dva susjedna stana. Koliko je i kakvog materijala bilo ondje, još se utvrđuje, a susjedi su, kako su izvijestili mediji, svjedočili da je muškarac koji je ondje živio skupljao razni otpad i skladištio ga u stanu.

“Tempirana bomba”
Splitski slučaj itekako podsjeća na onaj u Osijeku otprije pet godina kad je u Svačićevoj ulici izgorio stan poznatog skupljača smeća Zorana Koruge. Apel za pomoć, podsjetimo, uputio je njegov rođak Radoslav Tadej, a ono čega su se susjedi pribojavali naposljetku se i dogodilo - stan je izgorio, a djelatnici Unikoma nakon požara iznijeli su čak devet tona smeća utrpanih u samo 44 "kvadrata". Takvi slučajevi nisu rijetkost i ima osoba koje boluju od tzv. Diogenovog sindroma ili sindroma zatrpane kuće, koji ima svoje mjesto u medicinskoj literaturi. Definira se kao pretjerano čuvanje stvari te stvaranje zaliha, kao i nemogućnost osobe da ih se riješi. Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem, a osobe koje imaju navedeni sindrom često ga skrivaju. No postavlja se pitanje - tko od takvih stanara može zaštititi susjede u okolnim stanovima?

- Bilo je slučajeva kad su se suvlasnici žalili na to da netko raznim predmetima zakrčuje zajedničke, ali i posebne dijelove u čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo, odnosno stanove. Mi tada upozorimo stanare, no ne možemo drukčije uredovati. Samo sud može naložiti da se nešto učini glede toga, a inače bilo je slučajeva odlaganja raznih predmeta na stubištu, što također nije dopušteno - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje pod čijim je upravljanjem veći broj zgrada u Osijeku.

Poznato je to i Peri Čemanu, zapovjedniku Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, koji kaže da nerijetko upozoravaju suvlasnike u zgradama da ne skladište otpad, i to posebice u tavanskom prostoru. Čeman kaže da sve nakupljene stvari bilo na tavanskom prostoru ili u stanu, odnosno na stubištu, mogu biti prava bomba u slučaju požara. Kako bi se eventualni požar što prije ugasio, Čeman kaže da se s putova za evakuaciju trebaju ukloniti svi predmeti koji ondje ne pripadaju.

- Dogodi se da se u stubištu skladište fotelje, kaučevi, motori, bicikli, a sve to može biti opasnost pri požaru i smetnja pri gašenju požara. Isto vrijedi i za stanove gdje ljudi svašta drže i skladište, katkad i otpad koji može biti lako zapaljiv. No osim upozorenja i, dakako, gašenja požara, mi ništa drugo ne možemo napraviti - pojašnjava Čeman. Iako PU osječko-baranjska posljednjih nekoliko godina nije evidentirala slučajeve stanara koji u svojim stanovima skupljaju razni potencijalno opasan otpad, ipak postoji rješenje s pomoću kojeg se tzv. hrčcima može stati na kraj.

Prekršajna prijava
- Kad inspektori zaštite od požara Ministarstva unutarnjih poslova zaprime dojavu da se u stanu odnosno u kući nalaze lako zapaljive opasne tvari kojima nije mjesto u stambenim prostorima, izići će na mjesto događaja i utvrditi o čemu se radi. Potom donose rješenje i vlasniku nalažu da u određenom roku ukloni te stvari iz stambenog prostora - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, kao i to da u slučaju ako se stanar ogluši na policijski nalog, dobiva prekršajni nalog, odnosno podnosi se prekršajna prijava nadležnom prekršajnom sudu. U slučaju Svačićeve, podsjetimo, stanari su upozoravali na skupljanje smeća nekoliko mjeseci prije nego što je izbio požar. Stoga naši sugovornici apeliraju na stanare da svakako obrate pažnju na susjeda za kojeg sumnjaju da iza vrata krije potencijalno opasan otpad. Moguće je da će tako spriječiti požar koji može i njih dovesti u životnu opasnost.
Marija Mihelić
KOZE NA SJENJAKU, MAČKE U SMEĆU
Osim nezapamćene količine smeća u Svačićevoj prije pet godina, Osječani se dobro sjećaju stanarke sa Sjenjaka koja je u svom stanu držala – koze! U opasnost je, prisjeća se Bodražić, dovela život i zdravlje ljudi, a što je nakon pronalaženja “uljeza” u stanu otkrila sanitarna inspekcija. U medijima se pisalo i o stanarki iz Stepičeve 17 koja ne samo što je u svome stanu godinama skupljala smeće nego je držala i veći broj mačaka i godinama nije izlazila iz stana. Autorici ovog članka mladi bračni par koji je živio prekoputa nje posvjedočio je da jednostavno više ne može živjeti u takvom okruženju i nedugo nakon što je kupio stan - prodao ga je.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike