Osijek
DOK UČITELJI ŠTRAJKAJU, DJECA UČILA I BEZ NJIH

Tehnicoolum Osječkog sajma i učenici učvrstili prijateljstvo
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Stvaralo, usvajalo nova znanja, a svi su nakratko postali mali tehničari i inženjeri

Cenzus prebivanja djece i mladih na osječkom području vrlo je uočljiv bio na netom završenom Tehnicoolumu - Sajmu teničkih znanosti Osječkog sajma d.o.o. proteklog vikenda na Pampasu koji su dupkom ispunili mališani, rukama vrlo zauzetima pravim stvaralačkim uzletom na tridesetak radionica.


Stvaralo se i učilo, usvajalo nova znanja, a svi su nakratko postali mali tehničari i inženjeri raznih struka koje su im se ponudile i na radionicama i na prezentaciji škola. Dok se u školama štrajka, učenici su iskoristili priliku da do znanja dođu ovim putem, i to potpuno besplatno jer sve što je bilo ponuđeno da djeca rukama svojim stvore i oblikuju osigurao je Osječki sajam putem sponzora i to cijelo vrijeme uz stručno vodstvo.


I ovaj put su uspješno potaknuli interes djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja organizatori - Osječki sajam d.o.o., pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a u suradnji s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom, Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka, Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te srednjim strukovnim školama, koje su se predstavile privlačeći učenike da baš u njihove školske klupe sjednu u budućnosti na putu prema svojoj životnoj profesionalnoj orijentaciji i afirmaciji u gospodarstvu ove regije, čime će direktno pridonijeti ukupnom gospodarskom razvoju.


Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma i idejni tvorac Tehnicooluma, zadovoljan je jer su djeca potvrdila da su budućnost ovog dijela Hrvatske i pozitivne demografije. “Ovo je bio samo jedan mali prozor u svijet znanosti i modernih tehnologija, koji smo im otvorili kako bi sami procijenili što bi im mogla biti profesionalna životna preokupacija. Sve što su napravili ostavili smo im kao poklon, zasigurno će se sada odlučiti priključiti zajednicama tehničke kulture i izabrati škole te tamo nastaviti usavršavati vještine. Iz onoga što se dalo vidjeti u entuzijazmu djece jednostavno smo svi zaključili da nisu mogli odoljeti izazovima atraktivnih radionica”, kazao je Alen Vukašinović, zahvaljujući ponajprije djeci na dolasku, ali i svima koji su bili uključeni u pripremu i organizaciju ovog naočigled uspjelog sajma.


Pampas je bio mjesto održavanja izložbi, prezentacija, edukacija i kreativnih i edukativnih radionica o temi: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet,
fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje, dronovi itd., izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.


Darko Pejić
RADIONICE, PREZENTACIJE
Sajam se ovaj put održavao u zatvorenom paviljonskom prostoru od 1200 četvornih metara i 300-tinjak četvornih metara otvorenog izložbenog prostora. Sponzori su bili Ukop d.o.o., Karolina d.o.o., Ofir d.o.o., Općina Čepin, Obrtnička komora Osječko-baranjske županije. Svoj pečat temeljenju sajamskog programa i stručno pratećih aktivnosti na znanstvenim osnovama svojim aktivnim udjelom dale su brojne znanstvene ustanove, škole i fakulteti. Program sajamske priredbe realizirao se kroz održavanje dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim vodstvom, prezentacija i ponude obrazovnih programa strukovnih škola, fakulteta i učilišta na izložbenom prostoru, kao i kroz stručno-prateće aktivnosti - predavanja, savjetovanja i stručne prezentacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike