Novosti
OBITELJSKI USPJEH

Jug: Ponosan sam što sam ostao na selu
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Jabuke su ujedinile obitelj Jug u maloj Nizi, pokraj Koške te tako osigurale prihode i posao i mlađim generacijama

Od svoje rane mladosti Alojs Jug, 33-godišnji vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva "Jug", okružen je jabukama, i to onim uzgojenim na ekološki način.


Njegova majka Marica, po povratku iz inozemstva odlučila se na naslijeđenom poljoprivrednom zemljištu u Nizi, pokraj Koške, zasaditi nasade jabuka. Tako je 2000. godine osnovala obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je među pionirima ekološke proizvodnje upisano u Upisnik ekoloških proizvođača pod rednim brojem 47.

U skladu s prirodom

U to vrijeme svijest o utjecaju na okoliš i zdravoj hrani već je bujala u Hrvatskoj, a potražnja za hranom lišenom kemijskog tretiranja bila je u porastu, pa je maleno naselje u Slavoniji obitelji Jug nudilo dobre temelje za ekološku proizvodnju. Od samih početaka Alojs je radio u voćnjaku, a svojim idejama i znanjem pridonosio je razvoju gospodarstava. Iako je završio elektrotehničku srednju školu i krenuo u Osijek na studiranje u istoj struci, zbog obujma posla i potražnje za "Maričinim eko sokovima", kako su prozvali voćne sokove koje proizvode, vratio se i preuzeo posao od roditelja. Nije mu bilo lako, no danas, nakon pet godina koliko već radi ovaj posao, zaključio je: "To je posao koji sam odabrao i želim nastaviti razvijati ideju s kojom smo u njega i krenuli: biti na svome i živjeti u skladu s prirodom te primjenjivati i moderne metode uzgoja i prerade voća. Ekološka proizvodnja bazira se na modernim tehnologijama, a svijest ljudi sve se više budi i ljudi uviđaju da se moraju okrenuti proizvodnji koja ne zagađuje okolinu".


Glavna motivacija za povratkom bilo je saznanje da se od toga može dobro živjeti uz, naravno, mnogo rada i truda, pa se u potpunosti posvetio ekološkoj proizvodnji.


"Uvijek ima novih izazova, teških situacija i loših godina s malim prinosima, ali može se," dodaje Jug, koji je od 2016. do 2017. godine, u želji da se bolje upozna s izazovima ekološke proizvodnje, prerade, marketinga i prodaje, pohađao i završio IFOAM-ovu akademiju namijenjenu ekološkim proizvođačima.


Ekološke jabuke uzgajaju se na deset hektara površina, a nedavno su iskrčili oko 1,7 hektara starih šljiva, pa na proljeće kreće rekonstrukcija nasada. Godišnji prinos njihovih ekojabuka iznosi od 20 do 25 tona po hektaru, dok godišnje proizvedu između 100.000 i 120.000 litara ekosoka. Od početnog uzgoja jabuka, danas je fokus na preradi jabuka u ekosokove, marmelade, ocat i drugo.
Odmak i zadovoljstvo

"Proizvodnja jabuka bila je bazna, početna ideja, dok se prerada stvorila zbog poteškoća oko prodaje, jer je veći postotak druge i treće klase u ekološkoj proizvodnji, pa je na samom početku od 30 do 40 posto jabuka išlo u preradu. Danas sve uzgojeno prerađujemo u sokove, marmelade i ocat", rekao nam je mladi poljoprivrednik, koji naglašava da svi proizvodi OPG-a "Jug" podliježu strogim kriterijima ekološke proizvodnje te se na njima rade analize na teške metale i pesticide prema najsuvremenijim metodama i do 500 štetnih tvari. Valja napomenuti i da je OPG "Jug" bio među prvima u Hrvatskoj koji je svoje sokove počeo puniti u praktične posebne vrećice zapremine tri, ili pet litara, koje su potom spremali u kartonske kutije s pumpicom na točenje. U takvim ambalažama sokovi mogu potrajati do godinu i pol dana od proizvodnje, a nakon otvaranja čak i do tri mjeseca. Tehnološki proces prerade Jugovih prati Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka. Osim što ovim poslom ima osiguranu plaću za sebe, na svom OPG-u zapošljava i šest stalnih radnika, uglavnom lokalaca iz naselja, dok u vrijeme sezone ima nekoliko desetaka nadničara. To što radi na selu smatra prednošću, jer mu se pruža prilika da svojim trudom i radom pridonese razvoju Slavonije i svojim primjerom dokaže da život na selu može biti izvor zarade za mnogo mladih poduzetnih ljudi.


Zajedno s još deset ekoloških proizvođača iz Slavonije i Baranje osnovali su tvrtku Eccogos da bi smanjili troškove repromaterijala i riješili adekvatno skladištenje. Naš posjet, Alojs Jug završava riječima: "Poljoprivreda je uvijek budućnost, jer bez nje nema ni ostatka gospodarstva, a ni života".
"Samo danas, za razliku od prije, ona se pomno planira, u nju se ulaže, a proizvod se prodaje i prije nego što sazrije. Zato je danas rad u poljoprivredi odličan odmak od gradske vreve, a može donijeti još veće zadovoljstvo, ali i osigurati dobar život", uvjerava nas ovaj mladi poduzetnik.


Ivona Ćosić
Za ekološke sokove znaju u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire
Dobro poslovanje, ali i prihode, OPG "Jug" duguje dobroj kvaliteti proizvoda i činjenici da su kupci prepoznali njihove proizvode pod brendom koji je za njih izradio poznati dizajner Davor Bruketa sa svojim timom, B&Ž&Grey. Tako već godinama, osim na lokalnom području, svoje proizvode plasiraju u malim ekotrgovinama na području Splita, Zagreba, Rijeke i Zadra. Kroz dugogodišnju suradnju s Biovegom rade i određene robne marke poput Ekozonu, Biozone i Organica. A njihovi proizvodi mogu se naći i na policama većih trgovačkih lanaca, poput palete proizvoda "Okusi zavičaja", koje na tržište plasira Lidl. No, za ekosokove iz Nize znaju i susjedi Slovenci, pa i nešto udaljeniji Nijemci. Jugovi rade i uslužno prerađivanje voća i povrća drugih proizvođača, što podrazumijeva prešanje, pasteriziranje i punjenje soka, a od jednog kilograma jabuka dobije se sedam decilitara soka. Još jedan od razloga vraćanja "kući" i preuzimanja posla prilike su koje ostvaruju mladi poljoprivrednici ako žele svoj posao razvijati i širiti. Tako danas, na temelju toga, pozitivnog poslovanja i dobrih rezultata, uspjeli su ostvariti dva projekta iz mjera M.4.1. i M.4.2. fondova Europske unije te se pripremaju za nove. "EU fondovi su jako dobri, no s njima treba oprezno. Privlačni su za brz napredak, no potrebno je dobro planirati i sigurno ulagati. Mi, primjerice, nikad nismo išli u milijunske iznose, redom smo rješavali neke probleme, nabavljali nove strojeve za preradu i obradu voćnjaka, a u planu nam je sad uložiti u obnovljive izvore te proširiti skladište, tako ćemo zaokružiti cjelinu", dodaje Alojs, ponosan na dva realizirana projekta i trenutačno još dva u realizaciji. Što se tiče daljnjeg širenja, zasad ćemo stati, jer proizvodnja koju danas ostvarujemo bit će dostatna za nekoliko sljedećih godina.
Poljoprivreda je uvijek budućnost, jer bez nje nema ni ostatka gospodarstva, a ni života
Najčitanije iz rubrike