Zdravlje
METVICA

Ukusan začin u salatama, varivu i koktelima
Objavljeno 2. prosinca, 2019.
Metvica je rado korišten začin, listovi metvice stavljaju se u jela od graha i drugih mahunarki jer sprječava stvaranje plinova te u variva, salate, umake, jela od povrća, riba i mesa u paštete, ali i u slatka jela, koktele, voćne salate, sokove i želee. Možemo ju imati svježu cijele zime, jer se prodaje kao začinska biljka u cvjetnom lončiću. Rado se dodaje jelima s roštilja i pečenjima. Eterično ulje paprene metvice koristi se za aromatiziranje likera, zubnih pasti i lijekova. Kao dijetalni začin koristi se kod svih bolesti probavnog i živčanog sustava, u obliku svježeg lista ili praška od paprene metvice, kojemu možemo dodati i mljevenog sjemena kima i anisa.

Metvica je jedna od najvažnijih biljaka ljekovitog djelovanja koja se koristi za proizvodnju eteričnog ulja. Dijelovi koji se upotrebljavaju kao lijek su list i stabljika s listovima. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana