Kultura
STARI GRAD PAKRAC

Nalazište bi se moglo pretvoriti u arheološki park
Objavljeno 1. prosinca, 2019.
Istočni su uglovi crkve dosta oštećeni, vjerojatno zbog vađenja kamena ili prilikom gradnje kule

Ako lokalno stanovništvo nema pozitivan stav prema baštini, uzalud je sav trud stručnjaka. Vaš odaziv večeras, ali i na terenu ovog ljeta, kada su nas posjećivali građani zanimajući se za nalazište, govori o lijepoj perspektivi - rekao je pred punom gradskom vijećnicom kurije Janković dr. sc. Juraj Belaj, znanstveni savjetnik u Institutu za arheologiju u Zagrebu, na predavanju u kojem je predstavio rezultate nakon treće godine arheoloških istraživanja starog grada Pakraca, piše Pakrački list, a na svojim stranicam prenio Grad Pakrac.


Na početku predavanja gradonačelnica Anamarija Blažević rekla je da će Grad i dalje financijski pratiti arheološko istraživanje i da postoji velika želja da se nalazište jednog dana pretvori u arheološki park.


U uvodnom dijelu dr. Belaj je ukratko prezentirao prve dvije godine istraživanja, zaključivši kako se kasniji srednji vijek, kada se prvi put i spominje Pakrac i neki objekti u naselju, veže uz viteški red ivanovaca, a nešto poslije i templara. Tako i Pakrac kao grad nastaje upravo oko ivanovačke kapelice, a potvrda da je kovnica banovca bila u Pakracu govori da je Pakrac već bio utvrđeno naselje određene važnosti, jer kovnica novca ne bi bila bilo gdje.


Najvažniji nalaz koji su ove godine pronašli arheolozi zaključni je zid kapelice pa se može govoriti o njezinoj ukupnoj veličini, otprilike 15-ak metara. Arheolozi su došli do vanjskih obrisa sa svih strana crkve, no istočni su uglovi crkve dosta oštećeni, vjerojatno zbog vađenja kamena ili prilikom gradnje kule ili, čak, novije gradnje. Za stubište u kapelici pretpostavlja se da je vodilo na kor ili galeriju. Otkrivene su u cijeloj visini baze stupova, koje su prekrasno ukrašene, te su nađeni ulomci kamene arhitekture, rebara od svodova i stupići od tzv. bifora, odnosno dvostrukih prozora iz 13. i 15. st. Nađeni su i ostatci okova knjige, važni detalji ukrašavanja uglova korica knjiga, što govori o pismenosti na području grada, kamene kugle, koštani recipijent za barut te olovni pečat za sukno.


- Pronađen je početak kule koja je bila naslonjena uz crkvu, pretpostavlja se da je ona dograđena kada su zidovi crkve već bili pojačani, na prijelazu iz 15. u 16. st., što govori da je kapelica postala pretfaza za čvršće utvrđivanje u doba približavanja osmanlijske opasnosti - rekao je dr. Belaj.
Arheolozi su pronašli nekoliko grobnica i samo u jednoj našli ostatke kostiju, pretpostavivši da su ostale ekshumirali sami stanovnici kada su napuštali Pakrac ili Osmanlije kada su zauzeli grad. U velikoj jami koja je nastala u mlađe doba, u njezinim profilima, može se vidjeti još ljesova, koji su očito stariji od pronađenih, što govori o organiziranim ukopima. Njihova istraživanja slijede dogodine. N.Vek.
15

metara ukupna je veličina zaključnoga zida kapelice, najvažnijeg arheološkog nalaza ove godine
Dosadašnja su istraživanja vrlo potencijalna
Mislim da su dosadašnja istraživanja vrlo potencijalna i ovdje se trebaju udružiti arheologija, povijest umjetnosti i povijest arhitekture. Istraživanja svakako treba nastaviti, jer bismo u Pakracu mogli pripremiti prikaz Pakraca od najranijih vremena, na samom lokalitetu, što bi Pakračanima bilo na ponos, a turistima zanimljiva destinacija - rekao je dr. Belaj, a prenio Pakrački list. Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, izrazila je zadovoljstvo što iz godine u godinu dolazimo do odgovora na neka pitanja, dok se istodobno otkrivaju nova.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike