Sport
OSJEČANI GOSTUJU KOD “FENJERAŠA”

Pobjeda imperativ, ali do
nje se neće doći šetnjom
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Luka Bonačić je iskusan stručnjak koji će znati iskoristiti našu eventualnu nedorečenost, kaže trener Osijeka

Druga postaja na putu prema maksimalnom učinku u završnici jesenskog dijela sezone za nogometaše Osijeka je Varaždin. Ako se gleda tablica, neupućeni bi pomislili kako će to za bijelo-plave biti lagani "walkover" kroz barokni grad.

Međutim, takav je pogled posve pogrešan. Varaždinci su posljednji na tablici, ali i dalje su itekako živi u toj velikoj borbi za opstanak koju vode i uopće ne treba sumnjati u njihovu visoku motiviranost i angažman koji će pružiti protiv Osijeka. Momčadima koje vode bitku za očuvanje prvoligaškog statusa suparnici poput Osijeka najveća su poslastica jer računaju na njihov nešto labaviji pristup. Uostalom, ne tako davno i sam je Osijek bio u sličnoj situaciji kao Varaždin danas, pa su u Gradskom vrtu padali Dinamo, Rijeka i Hajduk, koji su tada bili pri vrhu HNL-a.

Bonačić i Benko
I to bijelo-plavima mora biti jasna misao vodilja kako pristupiti i ući u okršaj na stadionu "Anđelko Herjavec". Momčadima koje su kvalitetom slabije od tebe mišiće se mora pokazati od prve minute, a ne im pružiti mogućnost da "nanjuše" eventualno imalo labaviji pristup.

- Zahtjevno je to gostovanje baš zbog toga što se Varaždinci bore za prvoligaški status. Ako ne budemo bili na najvišoj mogućoj razini, nećemo se dobro provesti. Na klupi Varaždina sjedi iskusan trener Luka Bonačić, koji će znati prepoznati i iskoristiti naš eventualno slabiji pristup. Zato na tom planu jednostavno ne smijemo podbaciti. Idemo u Varaždin pokušati pobijediti. Nismo u poziciji držati se onog starog nogometnog postulata da je dobar ritam "pobjeda kod kuće, remi u gostma" jer zaostajemo za momčadima iz vrha tablice pa moramo pobjeđivati u nizu. Zato se mogu složiti s mišljenjima kako je za nas u toj utakmici sve osim tri boda neuspjeh - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Adut Varaždinaca nije samo iskustvo Luke Bonačića nego i prekaljenog borca Leona Benka, koji predvodi njihov napad. Osijek je u prošlosti znao imati problema baš s napadačima veteranima, pa je zanimljivo čuti priprema li se nekakav poseban plan za varaždinskog centarfora.

- Benka itekako dobro poznajem. Bez obzira na to što više nije u najboljim nogometnim godinama, on zaslužuje respekt, jer još uvijek je sposoban svakome zabiti pogodak. Služi se svojim iskustvom, ali mi nećemo za njega pripremiti nikakav poseban plan ili mu "zalijepiti flaster". Obranu na njemu odradit ćemo momčadski. Uostalom, od obrane sve i kreće, moramo izbjeći dječje pogreške koje su nam se događale u nekim prethodnim utakmicama, a što se napada tiče, plan je brzim protokom i okomitim loptama stvoriti dovoljno prilika za pogotke i biti precizniji nego što je to bilo u prošlom kolu, protiv Istre 1961 - priča trener bijelo-plavih.

Bit će rotacija
Ove jeseni Osijek je na gostovanjima rijetko izgledao dobro, a o tome najbolje svjedoči mizeran učinak od šest osvojenih bodova. Varaždin je posljednja prilika za popravak tog učinka u prvom dijelu sezone.

- Moramo bar malo popraviti taj učinak na gostovanjima, koji je stvarno poražavajući. I to je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo samo o pobjedi. I opet ponavljam, do nje sigurno nećemo doći šetnjom, nego samo odlučnim i odgovornim nastupom - poručuje Kulešević.

Ostaje pitanje, a pomalo i tajna, koje će ljude odabrati za ispunjavanje tih zadaća. Nema Talysa i Mbakogua, zbog žutih kartona, vraćaju se Mance i Kleinheisler, u najozbiljnijim kombinacijama je Šorša, Bočkaj će se preseliti na lijevog beka, otvoreno je pitanje hoće li i gdje igrati Šutalo te tko će ovaj put dobiti prednost - Ndockyt ili Lopa. Ako mislite da sva ta pitanja muče trenera bijelo-plavih, varate se. Čovjek je na druženje s novinarima došao veselo zviždeći, što bi trebalo značiti da je prilično bezbrižan. Na pitanje o tome tko će igrati, neke je stvari otkrio bez sustezanja, oko nekih je ostavio upitnik.

- Siguran je povratak Mancea u vrh napada te selidba Bočkaja na lijevog beka. Gotovo je izvjesno da će početi Šorša umjesto Igora Silve. Na ono što još nemam odgovor jest kako ću složiti vezni red. Kleinheilser će biti unutra, Žaper je imao manjih zdravstvenih problema. Trebamo i rasporediti snage jer nas četiri dana poslije čeka Kup u Zaprešiću. Dvojim i oko toga kome dati prednost, Ndockytu ili Lopi. U biti, imamo dosta igrača koji nisu u pravom natjecateljskom ritmu jer su zbog ozljeda duže izbivali s terena. Zato moramo sve to uklopiti u dobru cjelinu i pronaći pravi balans. Nekako mi se logičnije čini te oporavljenike staviti otpočetka nego ih uvoditi s klupe - objašnjava Kulešević.

A Šutalo, vraća li se on u momčad?

To je očito bilo jedno pitanje previše, jer se na njega Kulešević samo tajanstveno nasmijao...

Dalibor Keler
VARAŽDIN**-**OSIJEK

Nevistić**Ivušić

Tkalčić**Šorša

Adžić**Škorić

Stolnik**Majstorović

Štefulj**Bočkaj

Guera Djou**Kleinheisler

Kolarić**Žaper

Roca**Pilj

Glavina**Lopa

Posavec**Marić

Benko**Mance

Početak: subota, 15 sati

Stadion: Anđelko Herjavec

Kapacitet: 10.800

Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar)
17. kolo
PETAK

Slaven Belupo - Inter Zaprešić

Lokomotiva - Gorica

SUBOTA

15 sati

Varaždin - Osijek

17.30 sati

Istra 1961 - Dinamo

NEDJELJA

17.30 sati

Hajduk - Rijeka
TABLICA​
1. Dinamo       15       11       2       2       29:7       35

2. Hajduk       16       9       4       3       27:11       31

3. Osijek       16       7       5       4       26:19       26

4. Rijeka       15       7       4       4       24:20       25

5. Lokomotiva       16       7       4       5       23:20       25

6. Gorica       16       7       4       5       23:22       25

7.S.Belupo       16       4       3       10       13:30       15

8.Istra 1961       16       2       6       8       14:24       12

9.Inter       16       2       5       9       19:32       11

10.Varaždin       16       2       5       9       12:25       11
međusobni susreti

VARAŽDIN - OSIJEK

57       17       12       28       69:81
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana