Svijet
SPALJIVANJE AMAZONSKE PAŠUME

Požari ubrzali otapanje ledenjaka na Andama
Objavljeno 30. studenog, 2019.
Otapanje ledenjaka na Andama zbog velikog požara prašume potencijalno ugrožava opskrbu vodom za desetke milijuna ljudi

Požari u amazonskim prašumama vjerojatno su ubrzali otapanje ledenjaka na Andama, potencijalno ugrožavajući opskrbu vodom za desetke milijuna ljudi, objavili su znanstvenici u četvrtak. Slike horizonta prepunog dima iznad požara bez kontrole diljem Amazonije, bili su već ranije tijekom godine tjednima na naslovnicama diljem svijeta.

Požari su podmetani kako bi poljoprivrednici stvorili pašnjake za stoku ili polja za sadnju usjeva, a uništavanje šuma koje rezultira isušivanjem tih područja dodatno ubrzava širenje požara. Tim znanstvenika u Brazilu proučavao je učinak dima požara na ledenjake na Andama. Prevladavajući vjetrovi prenose čestice pepela stotine kilometara i omogućavaju da se nakupljaju u snijegu i u ledu.

Proučavanjem modela požara između 2007. i 2010., kada su bili na vrhuncu, tim znanstvenika utvrdio je da aerosoli nastale sagorijevanjem mogu pojačati otapanje ledenjaka time što zacrne njihovu površinu i smanje sposobnost ledenjaka da reflektiraju Sunčevu svjetlost. Zagađivači, poput crnog ugljika i prašine, zarobljeni su u gornjim slojevima ledenjaka i zbog tamnije površine ledenjaka ubrza se tempo njihova otapanja do 14 posto.

Više od 75 milijuna ljudi ovisi o vodi s andskih ledenjaka, među kojima i poljoprivrednici toga područja, što znači da su sezonska otapanja ledenjaka ključna u lancu proizvodnje hrane. Ubrzano otapanje moglo bi skratiti sezonu uzgoja usjeva, ograničiti raspoložive količine pitke vode i dovesti do sukoba zbog smanjenih izvora, naveli su autori istraživanja u časopisu Nature Scientific Reports.

Hina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike